Leancă susţine că în spatele scurgerii de informaţii privind încercarea sa de a scoate din ţară 50 mii de euro ar sta Năstase: „Îmi poate pune în pericol viaţa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
leanca nastase

Fostul prim-ministru Iurie Leancă neagă informaţia apărută pe unele portaluri de ştiri că a încercat să treacă frontiera de stat în baza unui paşaport diplomatic nevalabil. Totuşi, ex-premierul confirmă faptul că a vrut să scoată din ţară 50.000 de euro, însă dă asigurări că banii sunt legali, au fost scoşi de pe contul său bancar şi au fost indicaţi anterior în declaraţiile de avere.

Iurie Leancă s-a plâns pe faptul că datele sale cu caracter personal nu mai sunt protejate, subliniind că oricărui cetăţean i s-ar putea întâmpla asta. Totodată, fostul prim-ministru consideră că ministrul de Interne, Andrei Năstase, ar sta în spatele divulgării informaţiei că dânsul a încercat să scoată din ţară 50 mii de euro.

„Pe mai multe platforme media aservite acestui aventurier politic pe nume Năstase a apărut o aşa-zisă investigaţie că eu aş fi încercat să trec frontiera, având un paşaport diplomatic, cică „nevalabil”, şi să scot din ţară 50.000 de euro. Scopul fiind foarte clar: să inducă lumea în eroare şi să creeze percepţia falsă că aş fi încercat să scot bani murdari, proveniţi din surse ilegale”, a scris Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook.

Ex-premierul consideră că prin publicarea unor astfel de informaţii eronate, guvernarea „încearcă să distragă atenţia de la cum îşi partajează funcţiile între ei, cum organizează „concursuri”, cum măresc taxele nejustificat şi opac, cum îşi numesc cumătrii în tot felul de funcţii”.

„Ei cred că toţi sunt asemenea lor, că toţi trăiesc pe bani „căraţi” de la Frankfurt sau transferaţi pe numele mamei şi a soacrei. Ei cred că toţi „cară ciumadane” de la Moscova, citez: cu „700-800 mii pe lună, până la un milion” - bani cu care Năstase şi partenerul lui de alianţă, Dodon, cu care, citez: “sunt atât de compatibili”, îşi întreţin toată această caracatiţă putredă ce ţine statul acesta într-o tranziţie continuă”, spune Leancă.

Cât priveşte informaţia că Iurie Leancă deţine un paşaport diplomatic nevelabil, ex-premierul a publicat o copie a documentului, în care este indicat că paşaportul este valabil până pe 3 iulie 2024 şi a fost eliberat pe 3 iulie 2019, adică anume în perioada guvernării ACUM-PSRM.

„Prin difuzarea acestor informaţii cu numere de înmatriculare şi modelul automobilului s-a încălcat abuziv protecţia datelor cu caracter personal. Această scurgere de informaţii din interiorul sistemului controlat de Năstase îmi poate pune în pericol viaţa şi integritatea corporală a mea şi a membrilor familiei mele”, a declarat Leancă.

Potrivit lui, „din cauza unor astfel de abuzuri în serviciu şi proastei gestiuni a sistemului informatic sau a resurselor umane, mâine-poimâine orice cetăţean al Republicii Moldova poate deveni victimă a diferitor grupări, pentru că prin acest precedent ei au demonstrat că nu pot proteja datele cu caracter personal, iar odată vândute reţelelor de traficanţi de fiinţe umane sau de organe, de exemplu, viaţa fiecăruia din noi este în pericol, pentru că aceşti criminali vor şti în ce automobil, cu cine, la ce oră şi pe unde s-a traversat frontiera”.

„În context, anunţ că voi depune toate demersurile legale pentru ca cei care au comis astfel de abuzuri să fie identificaţi şi traşi la răspundere, iar în judecată voi cere şi despăgubiri morale pe care le voi dona. La fel voi proceda şi cu cei din aşa-numita “presă” care prezintă informaţii false. Cum am mai zis: cel puţin cei mai trişti ca noi să aibă de câştigat de pe urma acestor mizerii”, a mai spus Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite