Leancă: Să ne explice Năstase cum din simplu procuror, din acuzatorul lui Ţopa, s-a transformat în apărătorul şi finul de cununie al acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, vine cu o nouă replică la adresa liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cazul acuzaţiilor venite de partea opoziţiei că primarul de Orhei, Ilan Şor, ar fi finanţat studiile în Marea Britanie ale fiului lui Iurie Leancă.

„Mi-am clădit cariera profesională de la zero: de la cea mai mică treaptă din Ministerul de Externe până la funcţia de ministru, dedicând cea mai mare parte a activităţii integrării europene a Republicii Moldova şi creând relaţii strategice pentru viitorul cetăţenilor noştri”, a scris Iurie Leancă într-o postare pe Facebook.

El susţine că rezultatele muncii sale se văd „prin asocierea Moldovei la UE, prin regimul liberalizat de vize, care le oferă oportunitatea cetăţenilor noştri să călătorească liber şi prin apropierea de România care rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova, care ne-a oferit suport în Educaţie, Cultură, Infrastructură şi Economie, inclusiv datorită relaţiilor pe care am reuşit să le construiesc”.

„În timp ce eu am fost plecat din sistem în perioada 2001-2009, atunci când comuniştii făceau declaraţii de dragoste Estului, Năstase & Co. îl slujeau pe Voronin, denigrând parcursul nostru european prin instituţii media capturate, făcând scheme pe la Aeroport şi împărţind între ei afaceri şi zone de influenţă”, susţine Leancă.

Potrivit lui, cât a lucrat „onest la Haga şi în cadrul celei mai mari companii petroliere din Moldova”, a reuşit să adune suficienţi bani atât pentru a achita studiile copiilor săi, cât şi pentru a duce un mod de viaţă decent şi fără mustrări de conştiinţă.

„Să ne explice domnul Năstase cum, fiind un simplu procuror, din acuzatorul lui Ţopa s-a transformat în apărătorul şi finul de cununie al acestuia? Sau cum explică transferurile de sute de mii de euro pe conturile rudelor sale fără a achita impozite, ori de unde are bani să plătească studiile copiilor săi la o şcoală amplasată în cea mai scumpă zonă din Germania, în timp ce spune că e şomer şi nu declară niciun venit?”, a afirmat Leancă.

Precizăm că, anterior, Andrei Năstase a negat că a fost procuror pe dosarul penal deschis pe numele lui Victor Ţopa.

Amintim că Platforma Demnitate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase, a cerut demisia lui Iurie Leancă din funcţia de vicepremier pentru Integrare Europeană şi a solicitat Procuraturii Anticorupţie deschiderea unui dosar penal pentru „corupere pasivă săvârşită de o persoana cu funcţie de demnitate publică în proporţii deosebit de mari în interesele unui grup criminal”.

Postul de televiziune JurnalTV a publicat o investigaţie care ar demonstra că primarul de Orhei, Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudelor bancare, ar fi finanţat studiile fiului lui Iurie Leancă, Tristan Leancă, de la un colegiu din Marea Britanie. 

Ulterior, pe 7 noiembrie, deputatul Lilian Carp a scris pe blogul său că „Procuratura Anticorupţie s-a autosesizat şi a intentat o cauză penală pe numele lui Iurie Leancă”, publicând şu un document de la Procuratura Anticorupţie în care era menţionat că adresarea deputatului „a fost anexată la materialele cauzei penale pentru a fi examinată în cadrul urmăririi penale”.

Tot în aceeaşi zi, Procuratura Anticorupţie a venit cu o precizare: „Domnul Iurie Leancă nu este urmărit penal, iar speculaţiile făcute in spaţiul public nu corespund adevărului. Plângerea domnului Carp a fost anexată la o cauză penală aflată în procedura Procuraturii Anticorupţie, aşa cum presupune parcursul legal al unor astfel de materiale”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite