Leancă: Capturarea navelor militare ale Ucrainei de către Rusia este un precedent periculos care are repercusiuni şi asupra securităţii R. Moldova

Leancă: Capturarea navelor militare ale Ucrainei de către Rusia este un precedent periculos care are repercusiuni şi asupra securităţii R. Moldova

FOTO gov.md

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce, PPEM, işi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu escaladarea situaţiei în regiunea strâmtorii Kerch din Marea Azov şi condamnă cu tărie orice tentativă de agresiune asupra Ucrainei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Atacul asupra navelor ucrainene reprezintă încă un act de agresiune armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei prin care Rusia şi-a extins, de facto, acţiunile militare împotriva Ucrainei în spaţiul maritim”, a scris Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook.

În opinia oficialului moldovean, „capturarea navelor militare ale Ucrainei de către Federaţia Rusă în regiunea strâmtorii Kerch din Marea Azov este un precedent extrem de periculos care are repercusiuni grave asupra securităţii regionale, şi implicit asupra securităţii Republicii Moldova.

„PPEM dezaprobă cu fermitate orice tentativă de agresiune asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale unui stat şi speră că implicarea urgentă a comunităţii internaţionale va permite identificarea unei soluţii rapide pentru a nu permite un nou conflict deschis între Ucraina şi Rusia”, a punctat Leancă.

Tensiunile între Ucraina şi Rusia la Marea Azov s-au intensificat brusc duminică, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană şi i-a blocat accesul în această mare mică, situată între Crimeea – anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei – teatrul unui război civil cu separatişti proruşi.
 
Situaţia s-a degradat rapid, iar Ucraina a acuzat duminică seara Rusia că a capturat aceste nave, după ce a deschis focul asupra lor în această zonă strategică.
 
Navele – două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu – încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.
 
Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.
 
Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene ”că efectuează acţiuni ilrgale în apele teritoriale ruse” şi anunţând rănirea a trei ucraineni.
 
O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat ”metodele de bandiţi la drumul mare” ale Ucrainei, într-o declaraţie transmisă AFP: ”mai întâi provocări, apoi presiuni puternice, apoi acuzaţii de agresiune”.
 
Marina ucraineană dă asigurări însă că a avertizat Rusia în avans de itinerariul navelor sale.
 
Potrivit acesteia, navele sale au petrecut mai multe ore în faţa Strâmtorii Kerci, în contextul în care o navă petrolieră plasată sub Podul Crimeei, peste Strâmtoarea Kerci, bloca accesul în strâmtoare.
 
Această strâmtoare – singura cale maritimă între Marea Neagră şi Marea Azov – este o axă strategică de primă importanţă atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina.
 
”Noi aşteptăm de la Rusia ca ea să restaureze libertatea traversării Strâmtorii Kerci şi îndemnăm părţile să acţioneze cu maximum de reţinere, pentru a se ajunge la o dezescaladare imediată a situaţiei”, a îndemnat Uniunea Europeană (UE).
 
NATO a îndemnat, de asemenea, la ”reţinere şi dezescaladare”.
 
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a îndemnat Occidentul ”să formeze o coaliţie clară pentru a se opune actelor de agresiune ale Rusiei”.
 
”La instrucţiunile preşedintelui Poroşenko, noi facem imediat apel la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite”, a subliniat Volodimir Ielşenko, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU.
 
Rusia revendică controlulu apelor în largul Crimeei după anexarea peninsulei. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că ”obstrucţionează” în mod deliberat navigaţia navelor comerciale prin Strâmtoarea Kerci.
 
Aceste dificultăţi au apărut după ce Moscova a construit un pod foarte controversat, de 19 kilometri lungime, în Strâmtoarea Kerci. Instalarea arcadelor podului, în 2017, împiedică trecerea unei părţi a navelor. Anul acesta, grăniceri ruşi au început să reţină nave – oficial pentru a le controla.
 
Kievul apreciază că Moscova ar putea să meargă până la a pregăti o ofensivă împotriva Mariupolului, ultimul mare oraş aflat sub controlul Kievului în estul ţării.
 
Apele puţin adânci ale Mării Azov scaldă sudul Donbasului – regiunea ucraineană în care războiul cu separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 10.000 de morţi în patru ani.
 
Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i susţine militar pe separatişti, ceea ce Moscova dezminte, în pofida a numeroase probe în acest sens.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările