La Chişinău, unionismul a învins europenismul şi Rusia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votanţii lui Chirtoacă sunt votanţii unionişti. Cu ei se va menţine controlul european asupra primăriei Chişinău.
Votanţii lui Chirtoacă sunt votanţii unionişti. Cu ei se va menţine controlul european asupra primăriei Chişinău.

La Chişinău, votul dat de cetăţeni vine să arate în clar eşecul politicilor europene, susţinute în mod greşit şi de către Bucureşti. Votul de ieri a demonstrat că la Chişinău unionismul a învins europenismul şi Federaţia Rusă.

Peste 37% din voturi a reuşit să obţină Dorin Chirtoacă şi puţin peste 35% Zinaida Greceanîi. Proeuropenii au reuşit să mai obţină încă 15% din voturi, ceea ce face ca Dorin Chirtoacă să apară ca şi favorit în turul II al alegerilor locale pentru primăria Chişinău.

Asta în condiţiile în care România şi-a asumat să respecte independenţa jocului politic, nerealizând nicio intervenţie. Pe de cealaltă parte, Rusia a investit direct în imaginea forţelor proruse, imaginea liderului de la Kremlin sfârşind însă învinsă în Chişinău.

Dorin Chirtoacă are şanse şi va lua un nou mandat de primar deoarece el este perceput de către votanţi ca un proromân şi unionist convins. Voturile lui Chirtoacă nu au venit de la europenişti (a se citi aici cei care susţin doar varianta integrării separate faţă de România), ci de la cei care susţin singura variantă reală de integrarea europeană: unirea cu România.

Dovadă a acestui lucru stă chiar faptul că alianţa aflată acum la guvernare şi care reprezintă în mod simbolic calea integrării europene nu a reuşit decât să se facă de ruşine, strângând sub 5% din voturile alegătorilor.

Pe de cealaltă parte Chirtoacă a reuşit să obţină prin discursul românesc, sincer, peste 37,57% din voturi, lucru pe care îl consider admirabil datorită uzurii ce vine cu orice guvernare. 

Putem spune cu maximă sinceritate că doar românismul a fost cel care a salvat Republica Moldova de o preluare totală, lucru care ar trebui să dea de gândit factorilor de la Chişinău, dar mai ales acelor de la Bucureşti şi Bruxelles. 

Importanţa menţinerii acestei primării în sfera real europeană, adică românească şi unionistă, este una deosebită. Capitala celui de-al doilea stat românesc domină demografic cel de-al doilea stat românesc. Aproximativ 1 milion din cei peste 3 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, locuiesc aici. Din punct de vedere economic, peste 80% din activele financiare se găsesc tot aici.

Menţinerea unui control democratic şi românesc asupra Chişinăului s-a putut realiza şi ca urmare a puternicului lobby unionist făcut de societatea civilă. Manifestaţiile stradale au dat putere oricărui discurs politic unionist venit din partea unei figuri reprezentative. Restul teritoriului a fost controlat mediatic de propaganda statalistă sau rusă.

Lupta pentru Chişinău este una real pentru menţinerea unui control românesc în cel de-al doilea stat românesc, iar când spun românesc nu mă refer la statul român, ci la populaţia majoritar românească din Republica Moldova.

România trebuie să se oprească în a mai finanţa la întâmplare  primăriile din Republica Moldova. Din prea mult umanism ajungem să trimitem banii în mâna emisarilor ruşi, în timp ce primarii ce sunt favorabili unirii cu România ne critică pentru că îi lăsăm deoparte. România trebuie să întărească şi să investească doar acolo unde primarii sunt proromâni şi unionişti, deoarece unionismul este real singura şansă de integrare europeană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite