Kalman Mizsei: Republica Moldova are un singur guvern legitim, cel aprobat pe 8 iunie

Kalman Mizsei: Republica Moldova are un singur guvern legitim, cel aprobat pe 8 iunie

Republica Moldova are un singur guvern legitim şi acesta este cel care a fost aprobat pe 8 iunie de Parlamentul ales la 24 februarie, cabinet de miniştri recunoscut de mai multe guverne occidentale şi de Rusia.

De această părere este fostul reprezentant special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este clar că decizia referitoare la crearea noului Parlament sau Guvern a fost constituţional corectă, transmite IPN.

„E clar că perioada de a alege Guvernul nu a expirat, şi iată două motive: primul, în Constituţia Republicii Moldova se scrie că e vorba de trei luni după alegeri, nu 90 de zile. Curtea Constituţională, care este în buzunarul uzurpatorilor, a interpretat ceea ce este scris arbitrar. Plus la asta, în Constituţie se scrie că preşedintele ţării ar putea dizolva Parlamentul după trei luni, adică nu e obligat să o facă”, a menţionat Kalman Mizsei.

Potrivit lui, este clar că decizia referitoare la crearea noului Parlament sau Guvern a fost constituţional corectă. „Deci Uniunea Europeană, Consiliul Europei, OSCE, Guvernul Rusiei, al Statelor Unite, multe state europene laolaltă şi individual au declarat că Republica Moldova are un Guvern legitim, condus de prim-ministra Maia Sandu”, susţine Kalman Mizsei.

În opinia sa, UE ar putea asista financiar moldovenii după ce ordinea democratică va fi restaurată şi ar putea oferi asistenţă financiară pentru o redresare economică rapidă, iar el va fi cel mai mare susţinător al acestui sprijin.

Kalman Mizsei nu crede că Guvernul nou numit ar vrea să urmeze calea federalizării ţării şi nu poate fi nicio revenire la „memorandumul Kozak”. Potrivit lui, noul Guvern nu este al lui Igor Dodon, este un Guvern de coaliţie, din partide diferite. Totodată, spune că Igor Dodon nu este premier, nu este ministrul afacerilor externe şi este sigur că va fi o abordare echilibrată în această privinţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: