Jurist: Moldova stă mult mai prost la capitolul justiţie decât în anii precedenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nadejda Hriptievschi, jurist în cadrul Centrului de Resurse Juridice, este de părere că Republica Moldova în prezent stă mult mai prost la capitolul justiţie decât în anii precedenţi. Potrivit ei, ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA privind Republica Moldova este foarte bogat în exemple care demonstrează o atitudine foarte selectivă a autorităţilor publice faţă de foarte multe lucruri, transmite IPN.

„Şi cred că este raportul care semnalizează foarte mult frica şi hărţuirea oamenilor care nu sunt de acord cu autorităţile. Aici se face trimitere şi la oponenţii politici, dar şi la mass-media”, a declarat jurista în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Potrivit fostei judecătoare Domnica Manole, Consiliul Superior al Magistraturii nu-şi execută rolul său de autoadministrare a sistemului judecătoresc şi de apărare a independenţei puterii judecătoreşti. „Acest organ s-a transformat într-un organ de presiune asupra judecătorilor. Ei sunt cei care de fapt sunt sabia lui Damocle care stă asupra judecătorilor şi care au creat, în cele mai multe cazuri, starea asta de frică care domină în sistemul judecătoresc”, a menţionat magistrata. În opinia ei, nu există voinţă nici pe interior din partea judecătorilor.

Fosta vidirectoare a Centrului Naţional Anticorupţie, Cristina Ţărnă, este de părere că judecătorii, pe hârtie, au parte de toată independenţa necesară pentru a activa. În opinia ei, există o problemă generală legată de comunicarea publică – majoritatea instituţiilor publice trec printr-o perioadă de autoizolare. „Iar în această situaţie de lipsă de comunicare sau comunicare foarte redusă, dozată şi gestionată de o manieră care nu întotdeauna răspunde necesităţilor şi intereselor de aflare a informaţiei din partea opiniei publice, sigur că sentimentul de neîncredere, frică, de dezacord cu ceea ce se întâmplă în instituţiile statului doar o să crească. Acelaşi lucru nu este străin şi pentru sistemul judecătoresc”, spune experta anticorupţie.

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Republica Moldova pentru anul 2018, publicat pe 13 martie, relevă faptul că justiţia selectivă şi corupţia continuă să fie cele mai grave probleme cu care se confruntă cetăţenii moldoveni. Deşi legislaţia prevede sancţiuni penale pentru acte de corupţie, guvernarea nu a reuşit să pună în aplicare legea în mod eficient, se spune în Raport.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite