Judecătorii din R. Moldova vinovaţi de condamnarea la CEDO vor plăti pentru prejudiciile provocate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol SURSA Shutterstock
FOTO simbol SURSA Shutterstock

Judecătorii vinovaţi de condamnarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Republicii Moldova vor plăti pentru prejudiciile provocate. Deputaţii au votat în lectură finală un proiect de lege prin care se instituie dreptul de regres al statului împotriva judecătorilor ale căror acţiuni sau inacţiuni au contribuit la condamnarea Republicii Moldova de către CEDO, transmite IPN.

Potrivit proiectului, judecătorii vor purta răspundere materială proporţională gradului de vinovăţie stabilit în acţiunea de regres a statului faţă de aceştia, prin care se solicită restituirea despăgubirilor achitate de stat. Magistraţii urmează a fi traşi la răspundere penală sau disciplinară doar pentru cazurile în care prin sentinţă definitivă a fost stabilită vinovăţia lor sau a fost constatată intenţia sau neglijenţa gravă în cadrul unei proceduri disciplinare.

Şi procurorii urmează a fi sancţionaţi, potrivit iniţiativei legislative. Termenul de prescripţie pentru tragerea la răspundere a procurorului pentru abaterile disciplinare va fi de un an de la data devenirii irevocabile a hotărârii instanţei naţionale sau internaţionale, dar nu mai târziu de cinci ani de la data comiterii abaterii.

„CEDO a expediat Parlamentului Republicii Moldova o adresă în care a subliniat importanţa şi necesitatea reglementării, într-un cadru normativ comprehensiv, a mecanismului de aplicare a instituţiei regresului în contextul condamnării Republicii Moldova de către Curtea Europeană, întrucât atragerea automată la răspundere disciplinară a judecătorului doar în baza unei hotărâri a Curţii Europene de condamnare a statului, fără a demonstra că legea a fost încălcată în mod intenţionat de către judecător, constituie o ingerinţă inadmisibilă în independenţa judecătorului”, se menţionează în nota informativă a proiectului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite