„Judecătorii moldoveni au independenţă maximă, dar responsabilitate puţină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adunarea generală a judecătorilor. FOTO Adevărul
Adunarea generală a judecătorilor. FOTO Adevărul

Şeful Cabinetului de Miniştri Iurie Leancă a recunoscut, aseară, la Jurnal TV, că există probleme grave în sistemul justiţiei, că rezultatele pachetului de legi anticorupţie sunt neînsemnate, iar majorarea salariilor pentru judecători nu a fost cea mai bună soluţie pentru reformarea sectorului, relatează IPN.

Premierul Iurie Leancă a adresat un mesaj clasei politice din Republica Moldova, în care solicită implicarea activă în eradicarea corupţiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, la Jurnal TV.

Premierul constată că flagelul corupţiei este adânc infiltrat în instituţiile de stat, iar fără eradicarea acestui fenomen, Republica Moldova nu va reuşi să înregistreze o dezvoltare economică durabilă. Potrivit lui Leancă, „am ajuns în punctul critic, când nu mai putem trăi aşa. Este nevoie de o analiză urgentă a situaţiei, ca să vedem ce putem face mai departe ca să schimbăm situaţia”, transmite IPN.

Iurie Leancă a mai spus că Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, i-a cerut să fie acordată mai multă independenţă magistraţilor, dar a fost nevoit să-l contrazică, deoarece, potrivit premierului, judecătorii „au independenţă maximă, dar responsabilitate puţină”.  Leancă a subliniat că nu atentează la independenţa justiţiei, dar vrea să fie ordine, să fie eliminată corupţia din sistem.

Iurie Leancă se arată optimist că, odată cu implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, situaţia se va schimba spre bine.  „Odată cu semnarea acordului ne vom asuma mai multe angajamente, iar Comisia Europeană va avea mai multe pârghii de influenţă”, a declarat şeful Executivului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite