Judecătorii care iau decizii contrar legii ar putea fi sancţionaţi. Ministerul Justiţiei iniţiază dezbateri publice privind modificarea Codului Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Societatea civilă, autorităţile publice, partenerii naţionali şi internaţionali ai Ministerului Justiţiei sunt chemaţi să se pronunţe pe marginea aplicării prevederilor articolului 307 din Codul Penal al Republicii Moldova, care se referă la sancţionarea judecătorilor care iau decizii contrare legii, transmite IPN.

Într-un comunicat al Ministerului Justiţiei se arată că instituţia a luat în considerare evenimentele din sectorul justiţiei, inclusiv opiniile expuse la forumul „Reformarea Justiţiei şi combaterea corupţiei”, care a avut loc pe 23 iulie.

„Ministerul Justiţiei iniţiază consultarea opiniei publice şi solicită tuturor celor interesaţi, societăţii civile, autorităţilor publice, partenerilor naţionali şi internaţionali, să se pronunţe cu opinii argumentate în privinţa aspectelor legate de aplicarea prevederilor art. 307 din Codul penal al Republicii Moldova”, se arată în comunicat

Cei interesaţi să participe la dezbaterile publice pot trimite opiniile şi sugestiile însoţite de argumentele de rigoare la adresa de e-mail e-mail: daniela.ciornii@justice.gov.md.

Articolul 307 din Codul Penal prevede că judecătorii pot fi traşi la răspundere penală pentru pronunţarea cu bună ştiinţă a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii. Pentru astfel de fapte, Codul Penal prevede amendă de la 650 la 1150 de unităţi convenţionale sau  închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite