John McCain: Rusia ar putea ocupa Transnistria; atitudinea lui Putin, „similară“ cu a lui Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul american John McCain
Senatorul american John McCain

Senatorul republican american John McCain, fostul contracandidat al preşedintelui american Barack Obama, a avertizat, joi, că Federaţia Rusă ar putea ocupa regiunea separatistă Transnistria, având în vedere ultimele evoluţii din conflictul ucrainean. Totodată, oficialul american consideră că discursul utilizat de Vladimir Putin se aseamănă cu retorica lui Hitler.

„Vladimir Putin calculează raportul costuri-beneficii. Dacă va intra în Republica Moldova şi nu i se întâmplă nimic, cu cei 1.400 de militari din Transnistria, Putin va fi încurajat să intervină şi în zona baltică. Dacă vor putea face asta fără să păţească nimic, o vor face”, a declarat senatorul american John McCain intr-un interviu pentru postul PBS.

Totodată, oficialul republican a criticat din nou administraţia Barack Obama pentru faptul că nu oferă asistenţă militară Ucrainei.

„Administraţia Barack Obama este total desprinsă de realitate; practic, nu face nimic. Este o prostie că încă nu ne-am dat seama ce urmăreşte Vladimir Putin. Administraţia Barack Obama pune accent doar pe relansarea relaţiilor”, a mai subliniat senatorul republican.

În acelaşi context, John McCain a apeciat că argumentaţia pe care a folosit-o Vladimir Putin pentru anexarea peninsulei Crimeea se aseamănă cu justificările şi retorica utilizate de Adolf Hitler. În opinia senatorului american, Statele Unite ar trebui să aibă o atitudine mai eficientă în criza ucraineană.

„În opinia mea, preşedintele Obama nu apreciază importanţa rolului de conducere al Statelor Unite pe plan global. Nu apreciază faptul că suntem o naţiune excepţională. Rolul de conducere nu înseamnă că americanii trebuie să lupte în toate războaiele. Înseamnă asigurarea păcii prin exercitarea puterii, ajutarea popoarelor care luptă pentru libertate”, a mai spus John McCain.

Tot în această lună, în cadrul unei vizite la Chişinău, senatorul republican a caracterizat Rusia ca fiind „o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară”.

„Pregătim un pachet de sancţiuni mult mai dure faţă de Putin, pe care suntem gata să le aplicăm dacă nu va înceta cu provocările din regiune. Am spus anterior că Rusia e o benzinărie care aspiră să fie o ţară. De fapt Rusia e o benzinărie condusă de nişte mafioţi, care aspiră să fie o ţară. Vorbim despre o ţară condusă de cleptocraţi şi corupţi. Cu alte cuvinte, Rusia e o ţară în declin”, a declarat, John McCain, la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite