Jizdan sare în apărarea lui Pînzari: „Acest precedent poate aduce daune grave securităţii naţionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Jizdan, ex-ministru de Interne, fost deputat PDM
Alexandru Jizdan, ex-ministru de Interne, fost deputat PDM

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan îi ia apărarea ex-şefului IGP Alexandru Pînzari, după ce ultimul a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul „Direcţiei a 5-a a MAI”, precum că a contribuit ca Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuc, să ajungă agent sub acoperire în cadrul MAI.

Jizdan susţine că, dacă Pînzari a şi semnat documente prin care Damir a ajuns agent sub acoperire, acesta nu putea şti despre faptul respectiv, doarece numele agentului ar fi confidenţial chiar şi pentru şeful IGP.

„Pînzari nu a încălcat legea, iar semnătura pusă de el pe acel document este una din multe altele, puse anterior după aceeaşi procedură (şi de alţi şefi ai Poliţiei Naţionale). (...) Procedura de racolare şi angajare e o istorie separată. În toată cariera mea profesională am atras la colaborare confidenţială mulţi agenţi. Identitatea lor este secret de stat, iar atunci când mergeam la semnat actele la conducere, ei vedeau doar pseudonimul, adică persoana deja era criptată. Aşa a fost şi în cazul lui Alexandru Pînzari. El de fapt a semnat un act codificat, pentru un oarecare "X" sau "Y"”, a scris Jizdan pe Facebook.

Potrivit lui, „sunt detalii care nu se discută în public, sunt anumite protocoale şi reguli care acum au fost încălcate obraznic.”

„Consider că s-a deschis “cutia pandorei”, iar acest precedent poate aduce daune grave securităţii naţionale”, mai spus Jizdan.

Ex-ministrul Apărării în Guvernul Chicu, Alexandru Pînzari, a fost reţinut, vineri dimineaţă, de către ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) şi procurori, după ce oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliul acestuia.

Alexandru Pînzari ar fi fost reţinut în dosarul în care este vizat preşedintele FEA, Dorin Damir, şi şeful IP Bălţi, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea lui Damir în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcţii 5 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii din cadrul Ministerului de Externe.

În acea perioadă, Pînzari deţinea funcţia de şef al Inspectoratului General de Poliţie.

Potrivit IPN, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale precizează că au fost efectuate percheziţii în automobilul şi domiciliul unui alt figurant pe dosar, care ocupa, la momentul comiterii faptelor infracţionale, funcţii de conducere în cadrul IGP al MAI. În urma percheziţiilor, au fost ridicate dispozitive electronice şi înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reţinut.

Dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracţiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” şi „fals în acte publice”.

Alexandru Pînzari a candidat pe locul 38 pe lista electorală a Partidului Democrat pentru funcţia de deputat pentru alegerile din 11 iulie 2021.

În perioada martie - noiembrie 2020, Pînzari a deţinut funcţia de ministru al Apărării, atât timp cât democraţii s-au aflat la guvernare în coaliţie alături de socialiştii lui Igor Dodon.

În perioada 2016 - 2019, Alexandru Pînzari a condus Inspectoratul General de Poliţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite