Iurie Reniţă: Incompetenţa Guvernului Gavriliţa favorizează venirea la putere a forţelor revanşarde de stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa, şefa Guvernlui de la Chişinău.
Natalia Gavriliţa, şefa Guvernlui de la Chişinău.

În actualul Executiv se impun remanieri guvernamentale, pentru că incompetenţa unor miniştri pune în pericol vectorul proeuropean al Republicii Moldova. Este opinia fostului deputat Iurie Reniţă, potrivit căruia greşelile guvernării favorizează venirea la putere a stângii politice, notează IPN.

Reniţă sugerează guvernării să dea dovadă de flexibilitate şi să colaboreze cu oameni din afara partidului, în caz contrar, forţele revanşarde pro-ruse ar putea să preia majoritatea în Parlament.

Ex-deputatul Iurie Reniţă spune că PAS deţine toată puterea în stat, însă reformele întârzie să apară din cauza lipsei de competenţă şi voinţă politică. Potrivit fostului ambasador, greşelile guvernării favorizează forţele de stânga, care se consolidează şi obţin capital politic pe seama gestionării proaste a crizelor cu care se confruntă Republica Moldova.

„Au o prezenţă parlamentară incredibilă de 63 de mandate, au Preşedinţia, Guvernul, au totul. De ce nu vedem reforme? Dacă au fost anihilate schemele, dacă nu mai este hoţie la nivel înalt, unde-s banii? Aceşti bani ar trebui să se regăsească în bugetul de stat. Îmi doresc PAS-ul să reuşească, dar prin incompetenţa multor miniştri, consolidează corupţia. Prin incompetenţă sunt favorizate şi forţele revanşarde, coloana a 5-a, care vine în forţă la putere. Sondajele deja îngrijorează. La doar un an de zile în prim-plan apar Dodon şi Şor, ies în faţă partidele moscovite, de extremă-stânga”, a spus Iurie Reniţă în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Iurie Reniţă spune că remanierile guvernamentale sunt imperios necesare, iar în echipa Executivului ar trebui să se regăsească persoane profesioniste, nu persoane selectate după criteriul obedienţei partinice.

„La un an de zile de la preluarea mandatului, sunt miniştri care se comportă ca nişte ong-işti. Lipsa de experienţă şi de competenţă este vădită în actualul Guvern, cu excepţia a 2-3 miniştri. Oameni întâmplători, în schimb, docili şi înregimentaţi politic PAS-ului. Actuala guvernare s-a autoizolat, nu comunică cu persoane din afara PAS-ului. Însă aceasta este o mare greşeală. Odată intrat în actul guvernării trebuie să manifeşti flexibilitate şi disponibilitate pentru dialog şi conlucrare, ceea ce nu se întâmplă ”, a mai spus diplomatul.

Anterior, premierul Natalia Gavriliţa a menţionat că, deocamdată, nu sunt planificate remanieri guvernamentale. Şefa Executivului a spus că în condiţii de criză economică şi de securitate, echipa guvernamentală rămâne consolidată şi acţionează în interesul cetăţenilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite