Iurie Reniţă: Decizia privind avizarea celor trei ambasadori este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Platformei DA Iurie Reniţă susţine că decizia Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană, prin care au fost avizate candidaturile celor trei ambasadori, este una ilegală şi că o va contesta. Parlamentarul afirmă că astăzi, dacă nu eşti membru de partid sau afiliat partidelor de la guvernare, nu ai nicio şansă să ajungi ambasador, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, Iurie Reniţă, care este membru al Comisiei politică externă, a declarat că pe agenda de azi se regăseau doar trei subiecte, fiind vorba despre negocierea unor acorduri, precum şi colaborarea militară dintre Republica Moldova şi Ucraina, ultimul fiind exclus. Acesta spune că a întrebat, dacă există şi alte subiecte care urmau să fie examinate? Întrebarea nu a fost întâmplătoare, deoarece a aflat că „în stilul tradiţional al actualei guvernări, este pusă la cale trecerea printr-o formulă ilegală a candidaturilor celor trei ambasadori”.

Deputatul declară că totul s-a întâmplat „într-un mod ilegal, laş, ce caracterizează guvernarea actuală”. În opinia sa, această chestiune a fost introdusă pe ordinea de zi în ultimul moment, astfel încât la şedinţă să nu fie prezenţi fizic deputaţii din comisie şi nici mass-media. Or, potrivit lui, nu există niciun document juridic care ar reglementa şi ar permite votul online. El afirmă că a avertizat că această chestiune poate fi examinată, dezbătută, dar nu şi votată online.

Iurie Reniţă a menţionat că propunerea lui a fost ignorată, motivarea fiind „pandemia – o poveste şi o sperietoare mult prea veche şi valorificat plenar de către Dodon, Diacov şi Filip”. Potrivit lui, paradoxul este că cei trei candidaţi au fost prezenţi la şedinţă şi reiese că în cazul lor nu era pericolul pandemiei, dar problema contaminării a apărut în cazul deputaţilor.

„Troika sau sfânta treime – Dodon, Diacov şi Filip – au pus mâna totalmente pe politica externă şi politica de cadre de la Ministerul de Externe”, a precizat Iurie Reniţă. Potrivit lui, ambasadorii sunt desemnaţi pe criterii politice şi partinice, ceea ce contravine cadrului legal. Or, un ambasador nu poate fi membru de partid, ci trebuie să reprezinte strict interesele statului.

Comisia parlamentară politică externă şi integrare europeană a avizat, în şedinţa de astăzi, 2 septembrie, trei candidaturi agreate în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova. Este vorba de Eugen Revenco – în Franţa, Andrei Galbur – în Regatul Suediei şi Andrei Popov – în Austria

Ambasadorii sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite