Iurie Leancă ar vrea ca migranţii moldoveni din Rusia să-şi găsească de lucru în România: La Iaşi salariile sunt mai mult decât decente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, crede că ar fi mai bine dacă ar fi create condiţii corespunzătoare pentru ca migranţii moldoveni din Rusia să se întoarcă acasă. În opinia sa, cel puţin aceştia ar trebui să-şi găsească de lucru în România, fiindcă e mai aproape, dar şi salariile sunt „mai mult decât decente”.

Iurie Leancă a declarat miercuri, 27 decembrie, la emisiunea „Important” de la TVC21, că Guvernul de la Chişinău ar trebui să se preocupe de: „Atragerea investiţiilor în Republica Moldova, şi crearea locurilor de muncă, şi crearea premiselor pentru revenirea acasă a muncitorilor moldoveni din Federaţia Rusă”.

„Sau cel puţin, e o idee de a mea mai veche şi păcat că nu a fost aplicată, să meargă să lucreze aici la Iaşi sau la Cluj, unde e lipsă de braţe de muncă şi salarii mai mult decât decente şi în condiţiile legale. Plus, mai învaţă şi româna şi vede alt mod de viaţă”, a spus Leancă.

El precizat că relaţia cu România depinde de voinţa celor de la Chişinău şi de la Bucureşti, exprimându-şi speranţa că va contribui la „o reanimare mai puternică a relaţiei, fiindcă am avut perioade foarte bune şi ar trebui să revenim la această intenistate”.

Liderul PPEM a menţionat că nu vede o diferenţă în relaţiile moldo-ruse de când Igor Dodon a devenit preşedinte: „Acelaşi tratament discriminatoriu faţă de companiile moldoveneşti. Dacă eşti din UTA Găgăuzia sau eşti pe lista lui Dodon atunci ai dreptul de a exporta”.

„Tot răul e spre bine. Uitaţi-vă cum creşte schimbul comercial cu UE. Chiar dacă se înrăutăţeşte dialogul politic (cu UE) nu vor interveni tot felul de sancţiuni de genul celor impuse de Federaţia Rusă. Eu nu am văzut deocamdată nicio îmbunătăţire a relaţiilor comerciale, economice, a situaţiei migranţilor moldoveni în Federaţia Rusă”, a subliniat deputatul moldovean.

Potrivit lui, urmează să vedem ce se va întâmpla în Federaţia Rusă. 

„Am citit nişte analize că după alegerile prezidenţiale rubla rusească ar putea să-şi piardă din valoare. Dacă se va întâmpla asta, ce va însemna acest lucru pentru migranţii moldoveni? Respectiv, se va reduce iarăşi puterea de cumpărare, fiindcă ei sunt plătiţi acolo în ruble, acasă trimit echivalentul în dolari. Tot ceea ce trebuie să facem noi, este să facem ceea ce depinde de noi”, a specificat Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite