Iurie Leancă, sceptic că Chişinăul poate avea relaţii bune cu Moscova: Vreau să-l întreb pe Igor Dodon, dar cine menţine separatismul în Moldova?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, consideră că apropierea de Uniunea Europeană trebuie să rămână singura cale de dezvoltare a Republicii Moldova. Fostul premier susţine că e dificil să ai relaţii foarte bune şi cu Rusia în condiţiile actuale, iar mesajul prorus al lui Igor Dodon nu ar fi altceva decât „o lozincă strict propagandistică”.

Iurie Leancă afirmă că nimeni nu vrea o relaţie proastă cu Federaţia Rusă, doar că aceasta trebuie să fie „o relaţie civilizată, bazată pe respect reciproc”.

„Tot vreau să-l întreb pe Igor Dodon, dar cine susţine separatismul în Republica Moldova timp de 27 de ani? Moscova, Pekinul, Tokio sau Bruxelles? Îmi pare că e Moscova. Cine îşi menţine forţele militare ilicit? Moscova. Cine finanţează acest regim? Moscova. Cine a introdus sanţiuni în 2014, atunci când am semnat Acordul de Asociere? Eu încă nu văd premise reale pentru o relaţie foarte bună cu Moscova”, a declarat Iurie Leancă luni, 24 septembrie, la emisiunea „Adevărul Live”.

Pe de altă parte, vicepremierul a subliniat că „integrarea în Occident înseamnă altceva - dorinţa noastră de a construi nişte instituţii funcţionale, care luptă cu corupţia, o justiţie în care omul are încredere, care îţi asigură un nivel de viaţă mai mult decât decent, şi o educaţie, sănătate”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite