Iurie Leancă, despre Maia Sandu: A preferat să meargă cu Filat-Plahotniuc-Voronin, iar astăzi pozează în „sfânta politicii moldoveneşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, vine cu o replică la adresa Maiei Sandu, marţi, 6 septembrie, după ce preşedintele PAS a declarat că, în timp ce Leancă se afla în fruntea Guvernului de la Chişinău, acesta ar fi discutat despre problemele din sectorul bancar cu Ilan Shor şi Vlad Plahotniuc.

„Am văzut declaraţia doamnei Maia Sandu şi constat, cu surprindere, că şi dânsa începe campania electorală într-un stil tradiţional moldovenesc – prin politica minciunii.

Problemele din sectorul bancar le-am discutat cu specialiştii Băncii Naţionale, experţi din alte instituţii de stat şi, inclusiv, cu doamna Maia Sandu, la partid sau cu alte ocazii. Le-am discutat cu reprezentanţii organizaţiilor internaţionale acreditate în Moldova, carora le-am şi cerut sprijin în demararea unei anchete internaţionale în legătură cu frauda bancară de la BEM. Astfel, personal mi-am asumat responsabilitatea pentru a invita în Moldova compania KROLL.

Am luat cu toţii atunci decizia care se impunea în stituaţia de criză în care ne aflam pentru a salva sistemul bancar, pentru a proteja economiile oamenilor, pentru a evita o criză economică şi socială imensă prin căderea sistemului bancar. Doamna Sandu cunoaşte foarte bine aceste detalii, inclusiv din discuţiile pe care le-am avut.

De asemenea, îi readuc aminte doamnei Maia Sandu, fosta mea colegă de Guvern, că am cerut insistent, chiar şi public, organelor de drept să demareze investigaţii, am dorit ca structurile din statele partenere să se implice pentru ca vinovaţii să plătească şi banii să fie recuperati.

Ca urmare a acelor iniţiative, o ştie toata lumea, am fost înlăturat din funcţia de Premier. Între timp, discutam cu Domnia sa despre un nou proiect politic, care să schimbe sistemul putred din rădăcini, să impună standarde calitativ noi politicii moldoveneşti oferind cetăţenilor o alternativă veritabil europeană.

Maia Sandu a ales însă atunci să meargă în guvernul făcut cu democraţii şi comuniştii. În timp ce noi am creat PPEM, Doamna Maia Sandu a ales alianţa cu PDM, PLDM, PCRM, deşi deja se ştia de criza de la BEM. A preferat să meargă cu Filat-Plahotniuc-Voronin, să mai voteze o garanţie, iar astăzi pozează în "sfânta politicii moldoveneşti".

Probabil, în timp ce a fost partenera comuniştilor la guvernare, doamna Sandu a învăţat de la ei politica minciunii şi a dezinformării. ‎Iar felul în care înţelege să intre în campania electorală este unul dezamăgitor.

Mă întreb: oare ar fi spus aceleaşi minciuni în cazul în care aş fi acceptat să o susţin la Preşedinţie?” a scris Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite