Iurie Leancă la Bruxelles: „Moldova este gata să devină din fruntaş al Parteneriatului Estic, candidat la aderare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Economiei Valeriu Lazăr, premierul Iurie Leancă şi vicepremierul Eugen Carpov la Bruxelles FOTO: gov.md
Ministrul Economiei Valeriu Lazăr, premierul Iurie Leancă şi vicepremierul Eugen Carpov la Bruxelles FOTO: gov.md

În încheierea ultimei reuniuni  a Consiliului de Cooperare RM-UE, desfăşurată astăzi la Bruxelles, premierul Iurie Leancă a declarat că Moldova este gata pentru a deveni candidat la aderare în UE.

„Este ultima reuniune în acest format, e vorba de 16 ani de cooperare cu Uniunea Europeană, iar evenimentul de mâine înseamnă un nou capitol în relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Următoarea întâlnire va avea loc în formatul Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, aşa cum prevede Acordul de Asociere care va fi semnat mâine“, a declarat Iurie Leancă.

La eveniment au fost abordate subiecte privind democraţia, statul de drept şi drepturile omului, situaţia economică, cea din agricultură şi din sistemul educaţional.

O sesiune specială a fost dedicată procesului de reglementare a conflictului transnistrean, iar reprezentanţii UE au dat asigurări că vor continua să acorde asistenţă Chişinăului pentru a apropia comunităţile de pe cele două maluri ale Nistrului.

Şeful Executivului s-a referit şi la paşii pe care trebuie să-i întreprindă Moldova în următoarea perioadă, în special de la 1 octombrie, când va fi pus în aplicare Acordul.

„Am informat partenerii noştri europeni că ieri, la şedinţa Guvernului, am aprobat pachetul de măsuri care ne va ghida instituţiile în rimplementarea eficientă şi în timp util a Acordului de Asociere. Nu avem timp de pierdut, iar noi ne-am făcut alegerea - integrarea european“, a spus premierul.

Mâine, Leancă va semna din partea Republicii Moldova Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii la care vor participa şefii de stat şi de guverne din partea celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite