Iurie Leancă: „Acordul de Asociere este cel mai ambiţios proiect de dezvoltare pentru ţara noastră şi trebuie să depăşim rezistenţele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Barroso şi Iurie Leancă la conferinţa de presă FOTO: gov.md
Jose Manuel Barroso şi Iurie Leancă la conferinţa de presă FOTO: gov.md

Premierul Iurie Leancă l-a asigurat pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că Republica Moldova nu se va retrage din calea sa spre Uniunea Europeană şi că nu va face niciun pas înapoi. Semnarea Acordului de Asociere cu UE este un imperativ pentru guvernare.

Preşedintele Comisiei Europene a remarcat, la rândul său, că UE nu politizează Acordul de Asociere, iar ţara nu-şi va pierde din suveranitate, potrivit IPN.

În cadrul discursului său la Conferinţa internaţională a investitorilor „Moldova – UE“, Iurie Leancă a remarcat că Moldova obţine foarte multe oportunităţi din apropierea sa de Uniunea Europeană. Acordul de Asociere, care va fi semnat la 27 iunie, va contribui la crearea locurilor de muncă şi la importul de inovaţii în ţară.

Premierul a subliniat că toate beneficiile vor veni treptat. Dar, după experienţa altor state care au urmat calea integrării, este clar că acestea au avut doar de câştigat. „Vor beneficia şi consumatorii, căci produsele vor fi de o calitate înaltă, iar preţurile vor scădea. Semnarea Acordului de Asociere e foarte importantă, dar scopul nostru final este aderarea la UE“, a mai spus oficialul.

Autorităţile moldoveneşti şi-au pus ca scop să elimine constrângerile pentru mediul de afaceri şi să creeze în Moldova un mediu fertil pentru investitori. „Acum în Moldova este mai multă transparenţă decât cu cinci ani în urmă. Este o oportunitate majoră semnarea Acordului de Asociere, noi deja exportăm 50% din toate produsele noastre pe piaţa din UE. Acesta este cel mai ambiţios proiect de dezvoltare pentru ţara noastră şi trebuie să depăşim rezistenţele“, a adăugat Iurie Leancă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a adăugat că instituirea comerţului liber dintre Moldova şi UE va aduce beneficii pentru cetăţenii Republicii Moldova, întrucât piaţa europeană este mult mai mare chiar şi decât cea a SUA sau din Rusia.

„Suntem dornici să vă ajutăm să mergeţi pe calea europeană. Suntem gata să investim în dumneavoastră. Acordul de Asociere creează un parteneriat care plasează Republica Moldova la acelaşi nivel cu statele membre ale UE”, a spus oficialul european, menţionnc că europenii ne-au alocat, din 2005 până acum, peste 560 de milioane de euro susţinere, iar pentru anul 2014 sunt prevăzute alte 131 de milioane.

Jose Manuel Barroso a specificat că, de 6 săptămâni, moldovenii beneficiază de regim liberalizat de vize cu UE, fiind primii din 76 de milioane de alţi oameni care îşi doresc acest beneficiu. Iar acordarea acestui drept demonstrează că UE îşi doreşte mai aproape cetăţenii moldoveni. Oficialul a adăugat că autorităţile moldoveneşti trebuie să asigure parcursul european al ţării, eliminând corupţia şi oferind independenţă justiţiei. Şi sectorul privat poate apropia ţara de UE, prin racordarea la standardele europene, iar comerţul liber cu UE va majora exportul cu 16% şi PIB-ul ţării cu 4-5%, pe termen mediu.

Conferinţa internaţională a investitorilor „Moldova - UE” se desfăşoară în cadrul săptămânii „Moldova Business Week“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite