Iurie Leancă: „În timp ce ACUM şi PDM îi curtează pe socialişti pentru a face coaliţii, la Moscova se mai deschide o sticlă de şampanie”

Iurie Leancă: „În timp ce ACUM şi PDM îi curtează pe socialişti pentru a face coaliţii, la Moscova se mai deschide o sticlă de şampanie”

FOTO gov.md

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, este dezamăgit de decizia PDM şi a Blocului ACUM de a „cocheta” cu Socialiştii lui Igor Dodon, în loc să formeze o alianţă de guvernare proeuropeană şi să lase PSRM în afara actului de guvernare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În timp ce ACUM şi PDM îi curtează pe socialişti pentru a face coaliţii, la Moscova se mai deschide o sticlă de şampanie. Regret că partidele proeuropene, în loc să se aşeze la masa de discuţii şi să propună soluţii occidentale pentru rezolvarea mai multor probleme de sistem, aleg să trădeze opţiunea cetăţenilor de a construi un stat ancorat în valorile UE”, a scris Iurie Leancă pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, „cochetarea cu socialiştii pentru reglarea unor conturi de afaceri din trecut este un act de trădare politică ce trebuie taxat dur de cetăţeni”. 

„Nu personalizarea problemelor din justiţie, de exemplu, ne va ajuta să avem procese echitabile, aşa cum nici coaliţiile de „conjunctură” nu ne vor ajuta să avem o viziune modernă de dezvoltare a statului”, spune Leancă.

El consideră că „unica opţiune matură şi responsabilă pentru a oferi cetăţenilor o viaţă mai bună, lipsită de sărăcie şi corupţie, pentru a construi un stat de drept, orientat spre Occident este o coaliţie între forţele, cel puţin, declarate proeuropene”.

„Oricare altă coaliţie ce ar permite socialiştilor să preia pârghii de guvernare a statului înseamnă menţinerea Republicii Moldova în acea zonă gri a influenţei ruseşti, menţinerea Republicii Moldova în haos şi instabilitate”, a conchis vicepremierul.

Amintim că Partidul Democrat din Moldova a anunţat vineri, 31 mai, după şedinţa Biroului Politic al formaţiunii, că invită Partidul Socialiştilor la discuţii cu privire la formarea unei alianţe de guvernare. Potrivit democraţilor, decizia respectivă vine în contextul refuzului Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, de a se aşeza la masa de negocieri cu PDM.

La câteva zile, Blocul ACUM la fel a transmis o nouă invitaţie la dialog socialiştilor.

Socialiştii au anunţat că în această săptămână va fi convocat Consiliul Republican pentru a decide acţiunile viitoare.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, niciun partid nu a obţinut majoritatea voturilor cetăţenilor, adică 50+1: PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. 

În aceste condiţii este nevoie de formarea unei alianţe de guvernare. PSRM a anunţat că va forma o majoritate doar cu ACUM sau va merge la anticipate, în timp ce ACUM refuză oficializarea unei alianţe cu PSRM şi se pronunţă pentru un pachet de legi „de deoligarhizare” şi pentru învestirea unui guvern minoritar, condus de ACUM şi sprijinit de PSRM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările