Iurie Bolboceanu, despre dosarul în care a fost condamnat pentru trădare de patrie: Am trecut printr-un măcel politico-criminal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iurie Bolboceanu, ex-deputat al Parlamentului Republicii Moldova, condamnat pentru trădare de patrie în 2017 şi, recent achitat, spune că a trecut „printr-un măcel politico-criminal”. Nu este foarte optimist în legătură cu ce se întâmplă în justiţia moldovenească. În opinia sa, pentru a schimba lucrurile, toţi trebuie să se unească.

„Astăzi am fost eu, mâine nimeni nu garantează că nu va fi altul sau mulţi alţii”, a declarat Iurie Bolboceanu, într-o conferinţă de presă la IPN.

La 16 octombrie anul curent, instanţa de judecată a luat o decizie achitare şi reabilitare în privinţa sa. „Parcă, la prima vedere, s-ar părea că e un fapt îmbucurător, dar pentru mine este mai mult o tragedie, dar nu este doar tragedia mea, este tragedia noastră, a tuturor. Este tragedia acestei ţări, este tragedia acestei naţiuni”, a spus fostul parlamentar.

Iurie Bolboceanu menţionează că niciodată, nici în cele mai proaste vise, nu ar fi crezut că în Republica Moldova vor exista deţinuţi politici şi că va fi „acel dezmăţ care a fost până în iunie 2019”, când la guvernare s-a aflat „o elită politico-criminală, în frunte cu Partidul Democrat, cu Vlad Plahotniuc”.

Iurie Bolboceanu crede că, deşi sunt semnale pozitive, mai este foarte mult de muncit în reformarea organelor statului, pentru că anume ele sunt cele care generează „aceste tragedii, care generează dosare la comandă, dosare politice”. „Este foarte necesar ca noi, societatea civilă, celora care nu le este indiferent ce se întâmplă în Moldova,  să prevenim aceste lucruri, pentru că de reformarea organelor statului, de reformarea justiţiei în Republica Moldova va depinde în mare măsură şi soarta fiecăreia dintre noi”, a adăugat ex-deputatul.

Potrivit lui Iurie Bolboceanu, încă sunt foarte mulţi oameni nevinovaţi care stau la puşcărie. Sunt oameni care au fost închişi pentru a li se închide gura sau oameni de afaceri neloiali guvernării. Iurie Bolboceanu crede că menirea organelor statului, dar şi a societăţii civile, este să fie identificate toate dosarele deschise la comandă, astfel ca oamenii să fie repuşi în libertate, să li se dea viaţa pe care o aveau până la închisoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite