Iulian Groza, viceministru al Afacerilor Externe din Moldova: „Ar fi o crimă să renunţăm la sprijinul dezinteresat al UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Groza, prin Skype, de vorbă cu Cristian Unteanu
Iulian Groza, prin Skype, de vorbă cu Cristian Unteanu

Iulian Groza, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a vorbit, în cadrul emisiunii Adevărul Live, despre momentul de importanţă vitală pe care-l reprezintă alegerile parlamentare de duminică.

Jurnalistul Cristian Unteanu l-a avut ca invitat, prin Skype, pe Iulian Groza, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Cei doi au vorbit despre momentul de importanţă vitală pe care-l reprezintă alegerile parlamentare de duminică, despre echilibrul pieţei politice de la Chişinău şi despre importanţa acestui moment pentru posibilitatea de a continua drumul european deschis la Vilnius în contextul dramatic al evenimentelor din regiune.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

 

Cristian Unteanu: De data aceasta alegerile sunt încărcate de o tensiune particulară: ele pot sau nu să dea semnalul de integrare europeană a Republicii Moldova. Din punctul dvs, care este analiza acestui peisaj?

Iulian Groza: Într-adevăr, străbatem o perioadă importantă pentru ţară, suntem în ajunul alegerilor între păstrarea parcursului european, adică spre viitor, şi trecutul incert, un trecut al incoerenţei. Tocmai de aceea alegerile de anul acesta sunt importante. Ne-am propus în 2009 să avem o colaborare generoasă cu UE, să oferim cetăţenilor moldoveni demnitate. Astăzi, după mai mulţi ani, suntem în situaţia să demonstrăm că am avut rezultate: avem un acord de asociere, am văzut primele rezultatele ale comerţului liber cu UE, iar datele arată că există o creştere importantă a comerţului de legume, fructe. Acest sentiment de libertate există şi în Republica Moldova. Moldovenii sunt poate singurii din spaţiul european care pot să circule liber nu doar în Est, ci şi în Vest. Există şi mai multe provocări de care trebuie să ţinem cont. Există multe modele în UE care au reuşit, cum ar fi ţările baltice, România. 

Cristian Unteanu: Între dorinţă şi realitate se interpun câteva provocări. Prima ar fi greutatea evenimentului Vilnius, care a provocat întreaga suită de evenimente tragice care au loc şi în Ucraina şi care au introdus un sentiment de nelinişte. Dacă acest lucru s-ar petrece şi în cazul altor ţări? Există o şansă ca raţionamentul Vilnius să se poată petrece începând de duminică seară şi în Moldova.

Iulian Groza: Moldova din ultimii ani s-a concentrat pe obiectivele enumerate. Astăzi există mai multe proiecte, reforme cu rezultate. Din punctul meu de vedere, sigur că situaţia după Vilnius în Ucraina creează îngrijorare şi în Moldova. Există un impact real şi asupra economiei ţării. Tocmai de asta încercăm să avem o implicare proactivă, pe îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii, să avem o abordare inclusivă: să explicăm cetăţenilor că situaţia în care suntem cumva atraşi, să decidem între Est şi Vest, este productivă. Până la urmă, parcursul european nu este neapărat ceva împotriva cuiva. Nu este împotriva relaţiilor comerciale cu partenerii ceilalţi. Acest parcurs este să ne consolidăm instituţiile de stat, să oferim o şansă cetăţenilor să contribuie. Este în interesul tuturor partenerilor noştri să aibă un partener credibil.

Sunt peste 50% care sprijină reformele, acţiunile şi parcursul european. Trebuie să evităm situaţia de antagonizare a relaţiilor dintre UE şi Federaţia Rusă. Putem menţine aceste două relaţii, atâta timp cât partenerii pornesc de la ideea că trebuie să fim corecţi şi să ne bazăm pe respect reciproc. 

Cristian Unteanu: Mai este posibilă o asemenea relaţie şi acum în contextul mesajelor care vin de la Moscova care sunt de o opoziţie foarte dură către orice mişcare de extindere către Est a UE? 

Iulian Groza: Parteneriatul estic este o politică a UE care, în ciuda criticilor, a progresat. Interacţiunea între cetăţeni, libertatea circulaţiei, astea au fost realizate. Dacă vorbim de Rusia, abordarea noastră este pragmatică. Noi înţelegem că există neînţelegeri. Dacă există neînţelegeri, atunci există dialog. Am intrat în dialog, avem consultări cu partenerii noştri ruşi pentru a demonstra că nu există niciun fel de incompatibilitate între acordul european şi cel cu ei. Noi considerăm că trebuie să dialogăm, să informăm. Vom reuşi. Acelaşi lucru îl face şi UE. Relaţia noastră cu UE nu trebuie antagonizată. Noi sperăm că vom reuşi să avem o relaţie normală.

Cristian Unteanu: Cum rămâne cu ceilalţi 50%?

Iulian Groza: Acesta este un efect al unei campanii orientate împotriva aspiraţiilor europene din Republica Moldova, promovate din afară. Media rusească încearcă să-şi promoveze interesele. Însă atunci când aceste interese sunt exportate asupra vecinilor nu este foarte corect. De aceea vorbeam de campania de informare. În pofida eforturilor noastre de informare, aproximativ 47% din cetăţeni încă consideră că ar trebui să urmăm cursul rusesc. Este o preferinţă cu privire la modelul de guvernare.

Cristian Unteanu: Această preferinţă se poate transporta în intenţie de vot?

Iulian Groza: În ultimii cinci ani partidele proeuropene au reuşit să formeze majorităţi parlamentare. Asta mă face să cred că vom putea continua această abordare. 

Vă spuneam de provocările informaţionale: trebuie să continuăm nu doar să implementăm reforme, ci şi să explicăm cetăţenilor cum s-au realizat aceste reforme şi să arătăm foarte clar cine este partenerul care ne susţine. UE este cel mai mare investitor în Moldova. Sunt argumente care trebuie explicate mai clar. Mai informaţi, comparând libertăţile oferite de UE cu cele ale ruşilor, cetăţenii vor înţelege că alternativa nu este foarte certă. 

Moldova din 1991 încoace a încercat să se desprindă de trecutul ei sovietic. În ultimii cinci ani am parcurs mai mult acest drum şi ar fi o crimă să renunţăm la acest sprijin oferit dezinteresat de partenerii UE.


Iulian Groza, prin Skype, de vorbă cu Cristian Unteanu

Iulian Groza skype Live
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite