Iulian Groza: Moldovenii nu riscă să îşi piardă dreptul de a circula fără vize în UE. Nu există astfel de semnale din partea Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ipre.md
FOTO ipre.md

Directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, susţine că nu există temei ca cetăţenii Republicii Moldova să-şi piardă dreptul de a călători fără vize în Uniunea Europeană. Declaraţia fostului viceministru de Externe a fost făcută în contextul publicării în mass-media a rezumatului unui raport al Comisiei Europene despre funcţionarea regimului liberalizat de vize în ţările Parteneriatului Estic.

„Nu, cetăţenii moldoveni nu riscă să îşi piardă dreptul de circulaţie fără vize în UE într-un viitor apropiat sau chiar îndepărtat, după mine. La moment nu există astfel de premise. Raportul Comisiei Europene nu face astfel de constatări. Nu există astfel de semnale oficiale sau neoficiale din partea Comisiei sau altor instituţii UE”, a declarat Iulian Groza pe pagina sa de Facebook.

Totodată, fostul viceministru confirmă că raportul Comisiei Europene cu privire la Republica Moldova „a reiterat îngrijorările sale cu privire la lipsa unui progres pe domeniul corupţiei/integrităţii, recuperării activelor rezultate din infracţiuni şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului”. 

„Comisia a cerut autorităţilor întreprinderea unor acţiuni imediate. De asemenea, Comisia a constatat până în anul 2016 o creştere a ratelor de refuz de intrare în UE, de şederi ilegale, nereturnări şi creştere a solicitărilor de azil. Însă lucrurile cunosc o altă tendinţă pentru anul 2017 pe unii indicatori. Chiar şi aşa, aceste constatări statistice nu pot fi calificate drept semnificate şi care ar presupune un risc iminent pentru anularea regimului liberalizat de vize pentru Republica Moldova”, a concluzionat Groza.

Comisia Europeană a prezentat la 20 decembrie 2017 un raport Parlamentului European şi Consiliului European despre funcţionarea regimului liberalizat de vize în ţările Parteneriatului Estic. Comisia a constatat că Republica Moldova trebuie nu doar să continue implementarea reformelor, dar şi să întreprindă anumite acţiuni imediate în acest sens, precum adoptarea unei legislaţii noi cu privire la combaterea spălării banilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite