Iulian Chifu: Dodon nu are nicio şansă să fie primit vreodată la Bucureşti şi la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu, susţine că Igor Dodon nu are nicio şansă să fie primit vreodată la Bucureşti şi la Kiev, „dacă nu face nişte gesturi cu adevărat importante de repoziţionare”.

Chifu consideră că Dodon nu are cum să fie primit în cele două ţări vecine ale Republicii Moldova „după comportamentul său în perioada preelectorală şi imediat după alegeri”.

Expertul român spune că este dificil să accepţi ca preşedintele unui stat merge „şi vorbeşte ce-i tună lui, ce crede el”, subliniind că şeful unui stat trebuie să se ghideze de agenda comună a Parlamentului şi Guvernului.

„Nu e normal ca Guvernul şi majoritatea parlamnetară să aibă o poziţie, de integrare europeană, cooperarea cu NATO, iar preşedintele să vorbească la Moscova despre statutul de observator la Uniunea Economică Eurosiatică”, a menţionat Iulian Chifu la emisiune „Punctul pe azi” de la TVR-Moldova.

Analistul politic se arată surprins că guvernarea de la Chişinău nu l-a sancţionat până acum pe Igor Dodon, în special după ce preşedintele, în postura sa de comandant al forţelor Armatei Naţionale, a interzis militarilor moldoveni să participe la exerciţii angajate deja, alături de soldaţii români şi NATO.

„Nu înseamnă suspendare, impeachment, dar sunt alte categorii. Există formule prin care Curtea Constituţională poate să reacţioneze atunci când preşedintele este obstrucţionist. E o problemă Igor Dodon şi comportamentul său, dar este cel puţin o problemă egală această conivenţă şi lipsa de îngrădire şi punere la punct a acţiunilor sale de către majoritatea parlamentară”, a notat Iulian Chifu.

Amintim că, de la învestirea în funcţie a lui Dodon, acesta a avut cinci întrevederi Vladimir Putin, dintre care trei la Moscova, una la Bişkek şi una la Sankt Petersburg.

De menţionat că Igor Dodon nu a avut nicio întrevedere cu preşedinţii statelor vecine, Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko. Asta deşi, anterior afirma că după vizita de la Bruxelles va urma una cu preşedintele Ucrainei sau României.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite