Irina Vlah a venit cu promisiuni din Rusia. „Găgăuzia este puntea care leagă Moscova de Chişinău”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Başcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a întors recent de la Moscova şi a anunţat că filiala unui institut rusesc va fi deschis în regiune, iar autorităţile ruse au promis că produsele găgăuze vor reveni pe piaţa din est.

Potrivit gagauzinfo.md, Irina Vlah a declarat că a avut o discuţie constructivă cu autorităţile de la Moscova după ce a efectuat în perioada 8-10 iulie o vizită în capitala Rusiei. 

Başcanul Găgăuziei a avut o întrevedere cu preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin. Irina Vlah a declarat după întrevedere că aceasta a fost una foarte importantă „în contextul acumulării mai multor probleme în relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia”. „Astăzi, anume Găgăuzia constituie acea punte de legătură în relaţiile dintre aceste două state”, a declarat Vlah. 

În acelaşi timp, Irina Vlah a declarat că puterea de la Moscova a dat asigurări că este gata să conlucreze pentru a anula restricţiile la exporturile de vinuri şi produse de origine vegetală, precum şi pentru a facilita regimul migraţional pentru locuitorii din Găgăuzia. 

Başcanul a avut întrevederi şi cu şefii serviciilor fitosanitare ruseşti, Anna Popova şi Serghei Dankvert, care i-ar fi promis că produsele găgăuze vor reveni pe piaţa rusească. Astfel, şeful „Rosselhonadzor”, Serghei Dankvert, i-ar fi propus Irinei Vlah să fie deschisă în Găgăuzia o filială a Insitutului pentru protecţia şi carantina plantelor din Federaţia Rusă. Potrivit autorităţilor ruse, deschiderea acestei instituţii în regiune va permite simplificarea mai multor proceduri tehnice, experţii ruşi vor putea monitoriza producătorii autohtoni, iar investigaţiile şi actele de conformitate vor fi efectuate pe loc şi eliberate operativ. Irina Vlah a precizat că, imediat ce va fi înlăturată criza politică de la Chişinău, vor fi iniţiate negocierile pentru deschiderea filialei Institutului de la Moscova. 

Amintim că Rusia a instituit mai multe embargouri la produsele moldoveneşti, unele restricţii fiind anulate, în mare parte, pentru companiile găgăuze şi din regiunea transnistreană. Experţii susţin că substituirea relaţiilor la nivel central cu cele la nivel local, inclusiv în problemele ce ţin de relaţiile comerciale, este o încălcare a principiilor şi normelor internaţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite