Irina Vlah nu va susţine propunerea MAE de rechemare din funcţie a lui Andrei Neguţă: Vor să transforme Rusia într-un duşman extern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care este şi membru al Cabinetului de Miniştri, a declarat că nu va susţine propunerea Ministerului de Externe către Guvern privind rechemarea din funcţie a ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă.

Irina Vlah a menţionat, într-o postare pe Facebook, că se urmăreşte tensionarea relaţiilor moldo-ruse în ajun de alegeri şi să se creeze din Rusia drept un duşman extern.

„Pentru locuitorii din Găgăuzia şi pentru majoritatea cetăţenilor ţării, Rusia este partenerul nostru strategic, politic şi economic. În Găgăuzia foarte înalt sunt apreciate relaţiile cu regiunile-partenere din Rusia şi pe viitor vom continua să dezvoltăm potenţialul relaţiilor interregionale”, a afirmat Vlah.

Ea a mai precizat că nici nu va participa la şedinţa Guvernului unde va fi pus pe ordinea de zi subiectul privind rechemarea lui Neguţă.

Igor Dodon a anunţat miercuri, 13 februarie, că nu va semna decretul de rechemare din funcţie a ambasadorului R.Moldova la Moscova, Andrei Neguţă, după ce Ministerul de Externe de la Chişinău s-a adresat către Guvern cu o solicitare în acest sens.

Amintim că Chişinăul îl recheamă pe ambasadorul R.Moldova la Moscova, Andrei Neguţă. Ministerul de Externe ar fi trimis miercuri, 13 februarie, o propunere în acest sens către Guvern.

Potrivit Deschide.md, motivul ar fi modul în care Andrei Neguţă a gestionat subiectul privind deschiderea reprezentanţei diplomatice a Transnistriei la Moscova şi faptul că nu a promovat corect şi cu suficienta fermitate poziţia R.Moldova faţă de acest subiect.

Amintim că începând cu ziua de marţi, 22 ianuarie, Transnistria are o reprezentanţă în Federaţia Rusă, amplasată chiar în centrul Moscovei. Instituţia va avea misiuni similare cu a unui consulat, doar că este înregistrată cu statut de organizaţie neguvernamentală.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu ştirile privind deschiderea la Moscova a unei „reprezentanţe a Transnistriei”.

De menţionat că Andrei Neguţă a mai fost rechemat de la Moscova în decembrie 2017 „în legătură cu cazurile de hărţuire şi intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova”, iar în mai 2018 a revenit la Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite