Irina Vlah: Nu reprezint opoziţia, eu sunt la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Vlah
Irina Vlah

Başcanul Găgăuziei califică drept dificile relaţiile dintre autorităţile centrale şi cele din unitatea administrativ-teritorială. Irina Vlah spune că-şi doreşte să atingă cu Guvernul o relaţie constructivă, bazată pe dialog şi respect, însă deocamdată acest lucru nu se întâmplă. Başcanul spune că toate iniţiativele sale sunt respinse de cabinetul de miniştri, fapt care este în detrimentul Republicii Moldova, transmite IPN.

Başcanul Găgăuziei afirmă că nu este în opoziţie faţă de actuala guvernare. Dar îşi doreşte un dialog între membrii Guvernului, nu o maşinărie de vot. 

„Eu nu reprezint opoziţia, din contra, eu sunt la guvernare. Eu conduc o regiune, eu sunt parte a Guvernului şi nu pot fi indiferentă faţă de ceea ce se întâmplă. Nu-mi critic colegii, ci le ofer recomandări, îmi prezint poziţia, vin cu propuneri, iniţiative şi-mi doresc ca ele să fie discutate. Îmi doresc să existe o platformă de dialog. Este inadmisibil modul în care a fost aprobat bugetul de stat, cu priorităţile stabilite în acest buget. Sau modificările operate în Legea cu privire la Procuratură, modificări care m-au surprins prin excluderea procurorului Găgăuziei din componenţa Consiliului Superior al Procurorilor. Iar, potrivit legii, modificările trebuie discutate cu reprezentanţii unităţii autonome găgăuze. Nimeni nu vorbeşte cu noi. Noi am conlucrat productiv cu toate Guvernele, pentru că mereu a fost loc de dialog şi de compromis. Şi asta ne dorim să facem şi cu acest Guvern”, a declarat s Irina Vlah, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Başcanul Găgăuziei a comentat şi tentativele eşuate ale deputaţilor Adunării Populare de a-şi alege preşedintele. Potrivit ei, problema poate fi depăşită prin responsabilitate şi conştientizarea importanţei mandatului oferit de cetăţeni. De asemenea, Irina Vlah califică drept imatură intenţia unor aleşi din regiune de a negocia un contract separat dintre UTA Găgăuzia şi concernul rus Gazprom pentru livrarea gazelor în regiune. Deputaţii Adunării Populare nu pot fi negociatorii unui astfel de contract, a precizat guvernatorul regiunii.

„Sunt împotriva dizolvării Adunării Populare. Voi depune efort ca să ajut deputaţii să ajungă la un consens şi să aleagă organele de conducere. Unitatea teritorial-administrativă găgăuză are buget, noi activăm în baza bugetului de anul trecut, toate proiectele au continuitate, oamenii primesc salariile. Preşedintele Adunării Populare va fi ales. Este un proces complex, dar nu imposibil. Este un grup de deputaţi care vrea să distragă atenţia publică de la imposibilitatea de a alege preşedintele şi să atragă atenţia asupra problemei gazului. Dar ei se vor maturiza. Negociatori în acest proces poate fi doar Moldovagaz, preşedintele ţării, Guvernul. Aceştia sunt subiecţii care pot negocia şi semna un astfel de contract”, a mai spus Irina Vlah.

Săptămâna aceasta, a eşuat a 14-a tentativă a Adunării Populare de a-şi alege preşedintele. Potrivit legii, preşedintele forului legislativ al regiunii este ales cu majoritatea voturilor, adică 18 voturi din totalul de 35 de mandate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite