Irina Vlah: În ultimii 3,5 ani bugetul autonomiei s-a dublat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 3,5 ani, bugetul UTA Găgăuzia s-a dublat. Acest lucru a fost posibil datorită colaborării Autonomiei Găgăuzia cu partenerii externi şi granturilor serioase din partea acestora. Declaraţia aparţine başcanului Irina Vlah, care a fost făcută în cadrul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova, transmite IPN.

Irina Vlah spune că veniturile proprii au crescut de două ori şi acum autorităţile locale pot liniştit să lanseze programe sociale pe teritoriul autonomiei. „Totodată, am reuşit să construim un dialog bun cu oamenii de afaceri din UTA Găgăuzia şi aceştia investesc în crearea noilor întreprinderi, în deschiderea noilor locuri de muncă, ceea ce se simte în buget.

Potrivit başcanului, actualmente bugetul Găgăuziei constituie 848 de milioane de lei. Din această sumă puţin peste 50% constituie transferul din bugetul de stat, iar până la sfârşitul anului 2019 bugetul autonomiei ar putea atinge cota de un miliard de lei. „Ieri am adoptat proiectul bugetului prin care peste 100 de milioane de lei am orientat spre programele economice, iar circa 40 de milioane – pentru programe sociale”, a notat Irina Vlah.

De asemenea, başcanul spune că în ultimii trei ani, în UTA Găgăuzia s-au construit patru grădiniţe noi şi un spital nou. În plus, cu finanţare turcă a fost deschisă o clinică modernă de diagnosticare medicală. „Acum oamenii vor putea să facă investigaţiile necesare pe loc, în Găgăuzia, fără să mai fie nevoiţi să vină la Chişinău pentru aceasta”, a adăugat Irina Vlah.

Despre următoarele alegeri pentru conducerea UTA Găgăuzia, Irina Vlah spune că va candida independent şi nu neagă că este susţinută de Partidul Socialiştilor. „În anul 2015, mi-am luat angajamentul să nu candideze niciodată din partea vreunui partid la alegerile başcanului şi că voi fi başcan pentru toţi locuitorii”, a declarat Irina Vlah.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite