Ion Tăbârţă: Turul I al alegerilor din Chişinău a fost catalogat ca un semnal de revenire a dreptei proeuropene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Expertul de la IDIS „Viitorul” Ion Tăbârţă susţine că deznodământul alegerilor locale noi din Chişinău şi importanţa acestuia trebuie văzute în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că turul I al alegerilor locale noi din Chişinău a fost catalogat drept un semnal de revenire a dreptei politice, a dreptei pro-europene din Republica Moldova, şi, după o perioadă de pesimism pe segmentul pro-european, încep să reapară anumite speranţe că, în sfârşit, dreapta politică proeuropeană s-a coagulat, transmite IPN.

Potrivit lui Tăbârţă, această coagulare îi va permite dreptei pro-europene să se prezinte onorabil, chiar foarte bine la alegerile parlamentare din toamnă. 

„Poate rezultatul din turul II să aducă anumite schimbări şi în municipiul Chişinău. Însă aceste schimbări pot veni doar la o anumită intenţie de schimbare. Trebuie să recunoaştem că mandatul viitorului primar general, cine ar fi el, este de un singur an şi la anul, la alegeri locale generale, acest mandat va trebui reconfirmat de către el”, a notat expertul.

Ion Tăbârţă a menţionat că şi în aceste alegeri preferinţa geopolitică este în prim plan. „Exerciţiul este simplu – ori unu, ori al doilea. Dacă eşti mai mult orientat spre stânga, desigur vei vota stânga. Dacă eşti mai mult orientat pe dreapta, vei vota candidatul dreptei. Totuşi, trebuie să ţinem cont de doi factori, că există şi persoane care nu sunt atât de axate pe aspectele geopolitice şi atunci foarte mult va conta pentru cine va vota acest cetăţean şi al doilea moment este prezenţa la vot”, consideră expertul.

Cele mai importante sunt alegerile din toamnă. Or, schimbările în Chişinău sunt văzute de către mulţi cetăţeni drept un început care ar putea duce la schimbări în întreaga ţară, a conchis expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite