Ion Tăbârţă: Partidele care au acces în Parlament vor opta pentru formarea Guvernului, pentru că nu au garanţia că la anticipate vor lua mai multe voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârţă este de părere că actorii politici care au acces în Parlament nu au nicio garanţie că vor obţine un scor electoral mai bun în cazul alegerilor anticipate, de aceea vor opta pentru scenariile care presupun formarea unui Guvern, transmite IPN.

În opinia lui, indiferent de componenţa Guvernului, reprezentanţii PDM vor fi în fruntea Cabinetului de miniştri. 

Ion Tăbârţă a afirmat, la o emisiune de la Moldova 1, că ar exista două formule de formare a Guvernului: „o alianţă mare formată din PDM şi PSRM, fără Partidul „Şor”, fapt ce ar constitui o condiţie a socialiştilor. Al doilea scenariu ar însemna PDM+Partidul „Şor”+c andidaţii independenţi+un anumit grup de parlamentari desprinşi de la socialişti”.

În opinia lui Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, sunt posibile trei scenarii, ca şi chestiune de formă, perfect legale. „Primul scenariu este: alianţă. Şi aici nu intrăm în detalii. Varianta doi: guvern minoritar. Şi varianta trei, dacă nu merge nici prima formulă, nici a doua – alegeri anticipate. Astea sunt formulele legale”, a declarat Ion Dron.

Potrivit lui, în cazul primului scenariu, nu mai există spaţiu de manevră nici pentru blocul ACUM, nici pentru PSRM din motiv că au declarat anterior că nu vor face alianţe. „Guvernul minoritar s-ar putea crea după ce cineva îşi asumă să vină în Parlament cu o echipă şi alţi deputaţii care doresc să îi voteze, iar o coaliţie în legislativ s-ar putea forma şi peste jumătate de an”, a spus el.

Rezultatele preliminare, după prelucrarea a 100% din procesele-verbale, arată că Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, Blocul electoral ACUM – 26 de mandate, iar Partidul Şor – 7. Totodată, în Parlament au acces trei candidaţi independenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite