Ion Tăbârţă: Există foarte multă confuzie faţă de alegerile din 24 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Există foarte multă confuzie faţă de alegerile din 24 februarie. Deşi a fost schimbată legislaţia electorală, deocamdată nu se observă îmbunătăţiri. Procesul electoral a fost personalizat în detrimentul partidelor politice. Opiniile aparţin expertului IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârţă, şi au fost exprimate în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

Expertul menţionează că o parte dintre cetăţeni ştiu că s-a schimbat sistemul electoral, dar nu ştiu ce anume. Deşi mulţi cunosc de circumscripţiile electorale, nu cunosc în ce circumscripţie sunt şi care sunt candidaţii. În localităţile din ţară lucrurile sunt mai simple pentru că oamenii cunosc unde trebuie să voteze, de aceea mai puţin contează numărul circumscripţiei. Cu totul altfel stau lucrurile stau în municipiul Chişinău, unde mulţi cetăţeni nu cunosc din ce circumscripţie fac parte, nu mai spunem de concurenţii electorali.

Potrivit lui Ion Tăbârţă, ca să amplifice confuzia, partidul de guvernământ a introdus iniţiativa de organizare a referendumurilor consultative. Prima întrebare este dacă alegătorul este de acord cu reducerea numărului de deputaţi şi a doua vizează revocarea din funcţie alesului poporului.

„Vedem că majoritatea actorilor politici ignoră acest referendum, iar cetăţenii nu pătrund în esenţă şi la sigur nu vor fi întrebaţi la urnele de vot dacă doresc sau nu să participe la referendum. Pur simplu li se vor da buletinele de vot în mână”,  declarat Ion Tăbârţă.

Potrivit expertului, la precedentele alegeri se discuta despre programe electorale, ideologie şi programe economice. Disputa se ducea între partidele politice, politicienii fiind reprezentanţii formaţiunilor. În prezent, situaţia s-a schimbat, partidele au devenit o anexă pentru liderii politici care au schimbat accentele procesului politic. În opinia sa, este o schimbare totală a logicii funcţionării procesului politic. Schimbarea accentelor nu a dus la creşterea funcţionării instituţiilor statului. Ba dimpotrivă, s-a dat amplificat impresia că Republica Moldova este considerată drept un stat captiv, explicată prin faptul că funcţionalitatea instituţiilor statului a fost subordonată intereselor unor politicieni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite