Ion Sturza: Parlamentul trebuie să găsească argumente legale şi constituţionale să declare Partidul Democrat în afara legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sturza gov.md

Deşi este unul dintre fondatorii Partidului Democrat din Moldova, ex-premierul Ion Sturza este de părere că PDM trebuie să dispară. În opinia lui, la Congresul extraordinar care este anunţat pentru data de 7 septembrie formaţiunea trebuie să fie dizolvată. Despre aceasta a declarat fostul şef al Guvernului la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

„Să se dizolve de bunăvoie, altfel, Parlamentul trebuie să găsească argumente legale şi constituţionale să-l declare în afara legii. După ceea ce s-a întâmplat cu acest partid, această grupare care a acumulat atâta ură în societatea noastră trebuie să dispară din societatea noastră”, a afirmat Ion Sturza.

În opinia lui, nu ar putea fi exclusă totalmente o posibilă resetare a actualei majorităţi parlamentare şi formarea uneia dintre PSRM şi PDM, chiar dacă actuala coaliţie a fost agreată de partenerii din Est. „Domnul Kozak (n.r. Dmitri Kozak, vicepremier rus) ştie foarte bine care au fost condiţiile puse de Partidul Democrat în aceste negocieri, insistenţa cu care Plahotniuc se autopropunea în calitate de prim-ministru sau această mişcare în doi paşi cu Candu preşedintele Parlamentului”, a afirmat ex-premierul.

Ion Sturza afirmă că, în afară de 2-3 lideri, majoritatea din PDM este profund demoralizată, nu vrea să se asocieze cu „regimul criminal”. În opinia lui, doar câţiva din PDM au plecat din ţară, ceilalţi au rămas şi sunt pasibili de urmărire penală. 

„Uzurparea puterii în stat a avut loc. Au fost semnate decrete, au fost organizate batalioane de apărare a instituţiilor statului în condiţiile în care aveam Parlament, o coaliţie şi un Guvern legal. Acestea nu-s lucruri de glumă”, consideră fostul politician.

Pentru 7 septembrie este programat Congresul extraordinar al Partidului Democrat la care, susţin liderii PDM, va avea loc o restructurare a formaţiunii şi va fi aleasă noua conducere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite