Ion Sturza, în contextul secetei şi pandemiei: Trebuie să ne facem nişte rezerve financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sturza gov.md

Cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie să-şi facă griji pentru securitate alimentară în contextul pandemiei, dar şi a secetei din această vară. Totuşi, moldovenii trebuie să facă anumite rezerve financiare. Declaraţiile au fost făcute de către fostul premier Ion Sturza, transmite IPN.

„Noi nu trebuie să ne facem griji de securitate alimentară pentru că nu suntem singuri pe lumea asta, nu suntem o economie închisă, nu este o problemă că nu sunt suficiente produse alimentare. Ele vor fi mai scumpe, mai greu de accesat, poate nu vor fi pe plan intern”, a declarant Ion Sturza în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune PRO TV.

Tot în acest context, fostul premier îndeamnă populaţia să facă anumite rezerve financiare. „Din punct de vedere al securităţii alimentare, nu văd o problemă. S-ar putea scumpi şi este firesc în condiţiile secetei. Ceea ce trebuie să facem, este să ne facem nişte rezerve financiare, să fim mai cumpătaţi în consum pentru că ne aşteaptă zile foarte grele”, a adăugat Ion Sturza.

Referitor la seceta din acest an, omul de afaceri susţine că în anturajul experţilor din domeniu acest sezon agricol este comparat cu anul 1946.

„Dacă se mai repetă şi anul viitor, vom avea o situaţie destul de grea. Să spună autorităţile ca au dat 150 milioane şi să o spună ca pe o mare realizare, păi, minim 500 de milioane trebuia să ofere”, a concluziona Ion Sturza.

Prejudiciul provocat de secetă pentru semnăturile cu grâu depăşeşte 700 de milioane de lei, iar pentru orz şi rapiţă – câte o sută de milioane de lei. În total, din acele 415 mii de hectare însămânţate în toamnă, mai mult de 180 de mii de hectare de grâu, orz şi rapiţă au fost afectate în proporţie mai mare de 60%. Raportat la suprafaţa totală, este vorba de aproape 43% de terenuri afectate în proporţie mai mare de 60%. Datele au fost prezentate de premierul Ion Chicu la sfârşitul lunii iulie 2020.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite