Ion Sturza, către Blocul ACUM: „Nu vă mai plângeţi de milă pe la TV. Devine penibil, zău. Aveţi curajul să vă asumaţi măcar o parte din vină”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-premierul Ion Sturza îi îndeamnă pe cei din Blocul ACUM să-şi asume o parte din vina pe care o poartă pentru că au pierdut controlul asupra Guvernului, odată cu învestirea în funcţie a Guvernului Chicu, format în mare parte din consilierii lui Igor Dodon.

„Hai, nu mai plângeţi! Plecaţi în istorie ca cei care aţi făcut un lucru extraordinar. Aţi înfrânt cel mai odios regim oligarhic! Aveţi toate consideraţiile şi respectul meu şi al milioanelor de moldoveni. Dar... Una este lupta de gherilă, repet, unde aţi fost excepţionali, şi alta este „rutina” politică”, a scris Ion Sturza pe pagina sa de Facebook.

Ex-premierul spune că la doar 5 luni de la declanşarea unei mari euforii şi unei avalanşe de speranţe, Blocul ACUM a pierdut tot - alegerile locale, guvernarea. 

„Şi cel mai mult, posibilitatea de a influenţa lucrurile în justiţie, economie, politica externă. V-aţi întors în „stradă”. Rămăşiţile oligarhiei în birouri. Ok cu „strada”, dar fără structuri de partid, resurse financiare, mediatice şi umane?! Partenerii externi? Ei sunt cei mai dezamăgiţi! Nu mai ştiu ce să „raporteze la centrală”. Se bucură Estul, sughiţă Vestul. Evident, vor pune „batista pe ţambal", vor lucra cu „materialul clientului". Oamenii de rând „rămân ca proştii". Mii de oameni care au fost promovaţi în funcţii? Tineri, inimoşi, patetici. Vor zâmbi politicos, îşi vor face bagajele şi vor pleca spre o viaţă mai bună”, a afirmat Sturza.

Fostul prim-ministru le-a transmis reprezentanţilor ACUM: „Nu vă mai plângeţi de milă pe la TV. Devine penibil, zău. Aveţi curajul să vă asumaţi măcar o parte din vină. Bolul de cristal s-a spart niţel... Modelul cu guvern NGO nu a funcţionat. Ok, aşa şi scriem în manualele de politologie. Hai la treabă! Strada ne aşteaptă! Încă 4-5 ani”.

Parlamentul Republicii Moldova, cu votul deputaţilor PSRM şi PDM, a oferit vot de încredere Guvernului condus de Ion Chicu. Noul premier, dar şi o parte din miniştri sunt persoane apropiate de Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor. În aceste condiţii a fost pus capăt alianţei PSRM-ACUM, iar Guvernul Chicu este considerat a fi „minoritar”, pe motiv că nu are sprijinul unei alianţe de guvernare.

Guvernul Maiei Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie, cu voturile deputaţilor din fracţiunea PSRM şi PDM, la doar cinci luni de la învestirea în funcţie. Moţiunea de cenzură a fost înregistrată de deputaţii PSRM, aflaţi în alianţă de guvernare cu Blocul ACUM, după ce Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

Criza politică de la Chişinău a început pe 6 noiembrie, când Ministerul Justiţiei a anunţat că anulează concursul prin care au fost selectaţi patru candidaţi la funcţia de procuror general, pe motiv că unii membri ai comisiei de selectare a candidaţilor ar fi viciat concursul, acordând punctaj intenţionat eronat unor candidaţi.

Imediat a urmat anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierului să-i revină atribuţa de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general. Maia Sandu şi-a justificat acţiunea prin faptul că doreşte să se asigure că la şefia Procuraturii va ajunge o persoană independentă. Maia Sandu a declarat că Igor Dodon şi PSRM au frică de un procuror independent şi din acest motiv vor demiterea Guvernului.

De partea cealaltă, socialiştii au acuzat-o de încălcarea acordului alianţei de guvernare ACUM-PSRM, dar şi mai grav - de încălcarea Constituţiei când Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru asoptarea legii în varianta nouă. Din acest motiv, PSRM a înaintat o moţiune de cenzură cu scopul de a demite Guvernul, învestit în funcţie inclusiv cu voturile deputaţilor PSRM. Igor Dodon a afirmat că Maia Sandu intenţionat a provocat această criză pentru că se pregăteşte de alegerile prezidenţiale şi ar avea nevoie să-şi crească popularitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite