Ion Sturza: Peste 300 de mii de cetăţeni vor intra în şomaj din cauza pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Ion Sturza prognozează pierderi de miliarde de lei atât în domeniul produsului intern brut al ţării, cât şi la veniturile bugetare. Oficialul precizează că declaraţiile autorităţilor prin care anunţă că în urma pandemiei „vom avea o reducere cu 3% a produsului intern brut şi vom pierde 7 miliarde, este un fals”, notează IPN.

„În Republica Moldova reducerea produsului intern brut va fi de 20-25% în cifre anualizate. Vorbim de o cifră de aproximativ de 50 de miliarde pierderi în produsul intern brut. Vorbim de 15-20 de miliarde la veniturile bugetare. Aceste lucruri nu sunt dictate de incompetenţa autorităţilor, dar de virus. Aceste lucruri se întâmplă şi în alte ţări şi este o corelaţie matematică între ceea ce se întâmplă în zona de pandemie cu ceea ce se întâmplă în zona economiei şi ce măsuri trebuie să ia guvernele pentru ca să răspundă adecvat acestor mari provocări”, a declarat Ion Sturza în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chişinău.

Ion Sturza spune că autorităţile trebuie să renunţe la declaraţiile frumoase pentru că nimeni nu va scăpa „teafăr” în urma pandemiei.

„Haideţi să nu ne amăgim unii pe alţii. Să nu ne relaxăm, să nu considerăm că aceasta este doar o gripă uşoară. Este un şoc pentru 40-50% dintre companiile din Republica Moldova şi România, este un full stop, un perete din beton. Pentru 80-85% este un şoc. Nu va scăpa nimeni teafăr din această situaţie, nici cei care, aparent, ca noi, încă mai activăm şi nici cei care s-au oprit deja”, a adăugat fostul premier.

Omul de afaceri prognozează că în jur de 300-400 de mii de persoane din Republica Moldova vor intra în şomaj tehnic, urmat de şomaj definitiv.

„Putem să facem declaraţii frumoase, de PR, atâta timp cât nu ne-a venit nota de plată. Nota de plată ne va veni la sfârşitul lunii sau înainte de Paşte când va trebui să dăm salariile. Cred că vor fi ultimele salarii pentru 300-400 de mii de moldoveni care vor intra în şomaj tehnic, aparent susţinuţi de companie, iar ulterior vor intra în şomaj definitiv. Să nu pregătim scenarii provizorii, plasturi. Vine al 9-lea val şi atunci trebuie să avem un dialog foarte clar cu cetăţenii şi angajaţii noştri în care le spunem că da, prima etapă este şomajul tehnic, care în foarte multe ţări este susţinut 100%, după aceea va urma şomajul de facto”, a punctat Ion Sturza.

Potrivit omului de afaceri, în România, într-o săptămână, au fost anunţaţi 1 milion de şomeri tehnici care însumează 20% din toată forţa activă de muncă. În SUA, în două săptămâni, în şomaj tehnic au fost trimişi 7 milioane de cetăţeni, iar Republica Moldova nu reprezintă o excepţie.

https://www.ipn.md/ro/ion-sturza-peste-300-de-mii-de-cetateni-vor-7967_1072804.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite