Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, şi adjuncta sa, Raisa Pădurean, decoraţi de preşedintele României Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Cotroceni a decorat ieri mai mulţi români din afara României „în semn de înaltă preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia remarcabilă avută, de-a lungul timpului, la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti“.

Printre personalităţile decorate este şi directorul singurului liceu românesc din Tiraspol, Ion Iovcev, care primit Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.

La începutul lunii februarie Ion Iovcev, contabila liceului Tamara Muntean şi şoferul Valeriu Climov au fost reţinuţi de miliţieni separatişti fiind acuzaţi că ar fi făcut „contrabandă cu valută“ cu salariile profesorilor. Separatiştii le-au sechestraţi banii (circa 8.400 de dolari), telefoanele mobile, ştampila instituţiei şi chiar maşina cu care se deplasau.

„Lupta pentu limba română, pentru indentitatea noastră, pentu existenţa Liceului «Lucian Blaga» din Tiraspol continuă. Nu ştiu ce mai pune la cale «adminisraţia rmn». Risc amendă numai pentu că profesorii trebuiau să-şi ridice salariile. Amendă foarte mare pentru mine. Ceva ieşit din comun,... strigător la cer! Cu toate acestea, sâmbătă am avut întâlnire cu absolvenţii liceului. Foarte frumos şi din suflet. Liceul nu este ştampila, confiscată de păgâni, liceul sunt aceşti minunaţi copii, aceşti minunaţi tineri. Sufletele nu le poti omora cu «Kalaşnikov», sufletul este nemuritor“, a scris dascălul pe pagina sa de Facebook după ce a fost eliberat.

Cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler a fost decorată Raisa Pădurean, director-adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Jurnaliştii Maria Bulat-Saharneanu şi Petru Grozavu au primit Ordinul „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, iar omul de afaceri Nicolae Avram a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria F.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite