Ion Dron: Ministerul Justiţiei şi ASP refuză să înregistreze Partidul PONA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Liderul grupului politic „Pentru Oameni, Natură şi Animale” (PONA), avocatul Ion Dron, susţine că Ministerul Justiţiei şi Agenţia Servicii Publice refuză să înregistreze partidul politic cu acelaşi nume, blocând astfel procesul democratic în Republica Moldova.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ion Dron a relatat că, în luna februarie 2018, grupul PONA, în număr de şapte persoane a depus la Ministerul Justiţiei o cerere pentru înregistrarea partidului. În luna aprilie a aceluiaşi an, Ministerul Justiţiei a refuzat înregistrarea pe motiv că nu a fost prezentată lista celor patru mii de semnatari şi lista celor cel puţin 18 organizaţii teritoriale din raionale.

Pentru că, spune Ion Dron, din punctul său de vedere acele prevederi din legea partidelor erau neconstituţionale şi în contrasens cu art.11 din Convenţia Europeană, a atacat acea decizie în instanţele de judecată naţionale. Pe 25 februarie anul curent, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a declarat că pragul de patru mii de semnături şi principiul de formare a partidelor pe criterii administrativ teritoriale sunt neconstituţionale.

În baza acestei decizii, la 24 iunie, Curtea de Apel a admis înregistrarea Partidului Politic Pentru Oameni, Natură şi Animale. Pe 9 iulie, la cele două instituţii,  Ministerul Justiţiei şi Agenţia Servicii Publice, a fost depusă o cerere pentru executarea hotărârii instanţei de judecată. La aproape o lună de la depunerea cererii (termenul legal fiind de 15 zile), Agenţia Servicii Publice a venit cu un răspuns prin care spune că nu poate înregistra partidul pe motiv că dosarul depus la Ministerul Justiţiei nu a fost transmis la ASP.

„Astăzi Ministerul Justiţiei ne spune că nu putem transmite dosarul partidului dumneavoastră către Agenţia Servicii Publice fiindcă nu-l putem găsi. Nu poate fi găsit dosarul depus de către dumneavoastră în luna februarie 2018. Iată decizia de refuz de înregistrare este, dar dosarul nu este. Noi avem toate argumentele să bănuim că Ministerul Justiţiei minte”, a declarant Ion Dron.

Deciziile Curţii de Apel sunt executorii, dar sunt cu drept de recurs. Ministerul Justiţiei şi ASP au depus recurs. Întrucât transmiterea dosarului mai durează, au decis să nu  execute această decizie a instanţei de judecată privind înregistrarea partidului, spune Ion Dron.

Potrivit liderului grupului politic PONA, din surse de încredere cunoaşte că „oameni din partea aparatului preşedintelui ţării fac cărări bătute spre Curtea Supremă de Justiţie” ca să obţină decizia de suspendare a hotărârii de înregistrare a PONA.

Ion Dron a făcut un apel către Ministerul Justiţiei să întreprindă acţiuni pe acest caz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite