Ion Chicu: Vizita lui Klaus Iohannis în Moldova nu a avut conţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu

Prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Ion Chicu, afirmă că vizita preşedintelui Român, Klaus Iohannis, a fost una politică şi fără conţinut. Chiar şi aşa, Ion Chicu afirmă că România a trimis „un semnal de susţinere” pentru care aduce mulţumiri, notează IPN.

De asemenea, şeful interimar al cabinetului de miniştri afirmă că delegaţia română nu a solicitat întrevederi cu membrii Guvernului, iar Guvernul, la rândul său, nu s-a aşteptat la acţiuni în acest sens.

„Sunt bucuros şi vreau să mulţumesc autorităţilor României şi Guvernului României pentru suportul pe care noi l-am avut, indiferent de relaţiile pe plan guvernamental. Am fost trataţi ca fraţi şi vreau să mulţumesc încă odată poporului român pentru suportul, pentru ajutorul în perioadă dificilă. Politica, din păcate, a Guvernului precedent al României a fost în capul mesei în relaţia cu guvernul ţării”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

În contextul relaţiilor politice, premierul menţionează că pe perioada în care şi-a exercitat mandatul, guvernul condus de către Ludovic Orban a fost angajat politic, iar pe alocuri şi-a permis imixtiuni în treburile interne ale statului.

„Au fost foarte părtinitori în campania electorală. Era evident pe cine susţin, cum susţin. Au depus toate eforturile ca asta să fie o imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova. Noi suntem parteneri strategii, state care avem o prietenie extraordinară şi trebuie să o dezvoltăm, dar este evident acest lucru şi trebuie să spunem: a fost imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova”, a adăugat Ion Chicu.

Totodată, Ion Chicu precizează că în prezent opiniile politicienilor români şi moldoveni nu mai contează, deoarece relaţiile dintre cele două state sunt create de către cetăţeni.

„Poporul în aşa mod consolidează relaţiile astfel că nu acestea nu depind de relaţiile între guverne. Prietenia şi frăţia între Republica Moldova şi România nu mai este deja ceva care depinde de politicieni. Este un proces ireversibil şi trebuie să ne felicităm cu acest lucru”.

Marţi, 29 decembrie, în cadrul vizitei sale în Republica Moldova, preşedintele României, Klaus Iohannis a anunţat despre un nou pachet de sprijin care prevede furnizarea de medicamente, echipamente medicale şi de protecţie pentru îngrijirea pacienţilor bolnavi de COVID-19 şi 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID, dar şi ajutor extern de aproximativ 6 mii de tone de motorină pentru agricultori.

Premierul demisionar Ion Chicu a declarat că îşi exercită mandatul doar până astăzi, 31 decembrie 2020. Odată cu el, vor pleca din funcţii trei miniştri-cheie:al Sănătăţii, al Economiei şi al Finanţelor. De asemenea, şi-au anunţat plecarea un şir de secretari de stat, ceea ce, împreună cu adoptarea unor legi cu conotaţie electorală de către Parlamentul Republicii Moldova, a fost interpretat de unii politicieni ş experţi ca „tactică a pământului pârjolit”. Legislaţia Republicii Moldova nu prevede obligativitatea guvernelor demisionare de a-şi exercita mandatul până la numirea unui nou guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite