Ion Chicu va veni şi joi în Parlament: Contez pe responsabilitatea Maiei Sandu

Ion Chicu va veni şi joi în Parlament: Contez pe responsabilitatea Maiei Sandu

Chiar şi după trei încercări eşuate de a prezenta în Parlament legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, premierul Ion Chicu anunţă că va veni şi joi, 9 iulie, la şedinţa Parlamentului, deşi a fost avertizat de partidele de opoziţie, fără de care nu poate fi asigurat cvorumul, să renunţe la asumarea de răspundere şi să trimită proiectele de lege în procedură parlamentară.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Oamenii aşteaptă suport din partea statului. Proiectele de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea prevăd acest suport. Proiectele stau de-o săptămână în Parlament.
Politicienii fac politică - asta le e "pâinea". Între timp, Oamenii nu au de pâine. În aceste condiţii propun Maiei Sandu să spună concret, care prevederi din aceste proiecte nu sunt acceptabile pentru PAS”, a scris Ion Chicu pe Facebook.

Premierul i-a propus Maiei Sandu „să nu să se opună aprobării proiectelor”. 

„Dacă PAS are propuneri realiste pentru o nouă rectificare de buget (după ce proiectele cu caracter urgent asumate de guvern vor intra în vigoare), sunt gata să le discutăm şi să venim cu o rectificare adiţională. Mâine la 10.00 voi fi din nou în Parlament. Contez pe responsabilitatea Maiei Sandu”, a mai spus prim-ministrul.

A treia încercare a premierului Ion Chicu de a prezenta în Parlament legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea a fost fără de succes luni, 6 iunie. Şi de această dată, deputaţii din fracţiunile PAS, Platforma DA, Partidul Şor şi Grupul Pro Moldova nu s-au prezentat la şedinţă. Din 101 de deputaţi, în plen au venit doar 50.

Preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunţat că miercuri va avea loc şedinţa Biroului Permanent, care va decide când va fi convocată o nouă şedinţă a Legislativului şi cât mai poate aştepta iniţiativa Guvernului privind asumare de răspundere, în situaţia în care nu există cvorum. Greceanîi a acuzat opoziţia că nu doreşte intrarea în vigoare a legilor propuse de Guvern.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, a declarat că premierul Ion Chicu se poate prezenta zilnic în Parlament pentru a prezenta proiectele de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, însă fracţiunea Platformei DA nu va sprijini acest lucru şi nu se va prezenta în Parlament.

Fracţiunea PAS, condusă de Igor Grosu, a anunţat că nu va participa la şedinţa Parlamentului de luni, 6 iulie, la care premierul Ion Chicu urma să prezinte legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului. Igor Grosu a avertizat Guvernul să renunţe la această iniţativă pentru că asumarea de răspundere nu va trece.

Amintim că două şedinţe ale Parlamentului de săptămâna trecută, unde urma să fie examinată asumarea de răspundere a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 270 din 2018, privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, au fost amânate din lipsă de cvorum.

Igor Dodon susţine că „întreaga societate asistă în aceste zile la blocarea activității Parlamentului, în momentul în care Guvernul dorește să pună în aplicare pachetul de legi sociale prin care să fie susținute financiar mai multe categorii importante de cetățeni”.

Lidera PAS, Maia Sandu, a reiterat poziţia formaţiunii sale că PAS este gata să voteze legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, însă doar dacă acestea vor trece prin procedură parlamentară şi nu prin asumare de răspundere.

Ion Chicu a dat de înţeles luni, 6 iulie, că ar putea demisiona dacă deputaţii din opoziţie din nou vor boicota şedinţa Parlamentului la care Guvernul urmează să prezinte legile pentru care şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului.

Ion Chicu a adus cu acuzaţii la adresa liderei PAS, Maia Sandu, despre care spune că s-ar responsabilă de faptul că nu există cvorul la şedinţele Parlamentului, iar Guvernul nu poate prezenta legile pentru care şi-a asumat răspunderea.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările