Ion Chicu susţine că opoziţia va cere la CCM anularea rectificărilor la bugetul de stat: „Asta înseamnă în lanţ probleme cu finanţarea unor cheltuieli”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Premierul Ion Chicu a comunicat luni, 27 aprilie, că unii deputaţi din opoziţie intenţionează să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica constituţionalitatea legii privind rectificările la bugetul de stat pentru anul 2020.

UPDATE 11.30 Preşedintele grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a anunţat că va depune la CCM o sesizare, însă prin care nu va fi contestată legea rectificărilor la buget, ci doar „pentru interpretare a unor proceduri parlamentare”. „Nu avem nicio intenţie să anulăm bugetu”, a precizat Candu.

În discursul său, Ion Chicu a anunţat că, dacă deputaţii din opoziţie se vor adresa şi de această dată la CCM, legea respectivă ar putea fi suspendată sau chiar anulată. 

„Aceasta ar însemna că Guvernul nu poate utiliza banii de la FMI, pentru că ei sunt incluşi în legea rectificării. Dacă anulăm legea, Guvernul nu are dreptul să-i folosească. Asta înseamnă în lanţ probleme cu finanţarea unor cheltuieli, inclusiv pensii şi salarii”, a declarat Ion Chicu într-un briefing de presă.

De precizat că Parlamentul a adoptat, vineri, mai multe modificări la legea bugetului de stat pentru 2020, ca urmare a consecinţelor provocate de COVID-19. Modificările, propuse de Guvern, sunt menite să contribuie la susţinerea populaţiei şi a mediului de afaceri. Acestea pot fi consultate aici şi aici.

Amintim că Igor Dodon a venit cu un mesaj de avertizare către opoziţie şi judecătorii Curţii Constituţionale (CCM), în contextul în care Înalta Curte, la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu, a suspendat intrarea în vigoare a acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro.

Igor Dodon susţine că, dacă banii din Federaţia Rusă nu ajung în bugetul de stat, acest fapt înseamnă că nu pot fi executate rectificările bugetului de stat, menite să sprijine populaţia şi domeniul de afaceri. 

„Am văzut intenţia unor deputaţi să blocheze aceste legi. Am văzut că se încearcă utilizarea Curţii Constituţionale în calitate de instrument politic în această situaţie. Eu vreau doar să atenţionez pe toţi, şi pe oponenţii politici, şi pe cei din CCM. Să le aduc aminte, dar şi să-i informez pe agenţii economici despre ce este vorba. În caz dacă legile votate ieri vor fi blocate, suspendate de către CCM la cererea câtorva deputaţi din opoziţie, atunci cel mai probabil, începând cu 1 mai, în R. Moldova nu se vor achita pensiile, nu se vor achita salariile la bugetari, cele 1,3 miliarde prevăzute pentru sectorul medical nu vor putea fi finanţate, 1,5 miliarde pentru drumuri nu vor putea fi finanţate, cele peste 1,5 miliarde suport pentru agenţii economici pe diferite programe, la fel vor fi blocate. Dacă cineva îţi doreşte să-şi asume în faţa cetăţenilor aceste lucruri, nu are decât”, a declarat Igor Dodon într-un briefing de presă. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite