Ion Chicu: Opoziţiei nu îi este convenabil să demită Guvernul acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Prim ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, consideră că opoziţia nu are de gând să demită Guvernul acum, pentru că nu este gata să-şi asume responsabilitatea pentru destabilizarea situaţiei din ţară cu jumătate de an înainte de alegerile prezidenţiale.

El a declarat despre aceasta, participând la emisiunea „Glavnoie” cu Lilia Burakovski la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

„Despre faptul că acest Guvern trebuie demis, s-a anunţat încă la 14 noiembrie, în ziua numirii acestuia. Atacurile asupra acestui Guvern, ca fiind un rău desăvârşit şi absolut, nu au încetat şi ele vor continua. Pe parcursul ultimelor trei săptămâni tocmai că nu au existat iniţiative de a demite Guvernul. Până la începutul lunii mai se făceau declaraţii tari că, imediat după încheierea situaţiei de urgenţă, va fi înregistrat un vot de neîncredere pentru Guvern, vom demite Guvernul şi vom veni, vom arăta, cum trebuie administrată ţara”, - a subliniat primul ministru.

Potrivit lui, opoziţia parlamentară nu este gata să demită Guvernul, pentru că acum nu îi este convenabil din punct de vedere politic. „Acum ei se gândesc, pe cât de rezonabil este, din punct de vedere politic, să dea jos acest Guvern odios şi în cele şase luni, care au mai rămas până la alegerile prezidenţiale să se compromită definitiv şi pentru totdeauna? Eu m-am gândit, ce pot să facă ei în continuare? Ei vor mai aştepta, posibil, lunile iulie sau august şi după aceasta, posibil, le va veni pofta de a doborî acest Guvern cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale. Aceasta le va permite, ca, timp de două luni de zile, să tot povestească, că de toate s-a făcut vinovat Guvernul precedent, şi să promită, că în cazul în care va fi aleasă  preşedinte anume această persoană – totul în ţară se va schimba în bine. Toate aceste mişcări pot fi intuite foarte uşor”, - a relatat premierul.

Ion Chicu a declarat că, chiar dacă coaliţia PSRM-PDM nu va mai beneficia de majoritate în Parlament, el nu-şi va prezenta demisia din funcţia de prim-ministru. 

„Eu mă consider o persoană responsabilă, nu doresc şi nu am de gând să introduc eu singur ţara în instabilitate, pentru că acesta ar fi un pas iresponsabil. Dacă actuala majoritate parlamentară va înceta să mai existe, noi nu vom admite destabilizarea situaţiei. Desigur, în cazul încetării existenţei majorităţii parlamentării, posibilităţile Guvernului vor fi foarte limitate, pentru că noi nu vom înţelege, dacă vom avea susţinere în Parlament în ceea ce priveşte un proiect de lege sau altul. Dar demisia nu o vom anunţa, pentru că există posibilitatea ca în Parlament să nu se grăbească cu numirea unui nou premier. Iar Guvernul se va confrunta cu perspectiva, în care premierul interimar sau ministrul finanţelor urmează să se gândească, cum să achite salariile şi pensiile, iar în timpul acesta cineva în Parlament se va simţi foarte bine şi va privi, cum cineva îşi frământă capul. Eu nu doresc să fac astfel de paşi iresponsabili. Dacă cineva doreşte să destabilizeze situaţia din ţară, lasă să-şi asume responsabilitatea. Nici eu şi nici colegii mei nu dorim să facem pe placul opoziţiei”, a declarat premierul.

https://www.ipn.md/ro/ion-kiku-oppozitsii-nevygodno-seychas-otpravlyat-pravitelstvo-v-otstavku-7965_1073804.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite