Ion Chicu: Metalferos nu este o întreprindere care aduce venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metalferos

Premierul Ion Chicu susţine că întreprinderea cu capital de stat Metalferos nu este una care ar aduce venituri, iar statul nu trebuie să se ocupe de colectarea fierului uzat. Luni, după şedinţa conducerii de vârf a ţării, prim-ministrul a declarat că Metalferos, în 2018, a avut venituri de 1,4 miliarde de lei, iar profitul înregistrat a fost de circa 20 de milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit premierului, dacă este împărţit profitul de 20 de milioane de lei la cifra de vânzări, se va vedea că rentabilitatea a fost neesenţială. Şi aceasta, în condiţiile când întreprinderea era monopolist pe piaţă, dicta inclusiv preţurile de achiziţie, nu avea concurenţă. „Eu nu vreau să vă spun ce o să se întâmple cu Metalferos, activ al statului, ulterior, dacă în 2018, când era monopolist, a avut doar 2% profit”, a remarcat Ion Chicu.

Premierul susţine că privatizarea întreprinderii este necesară. În caz contrar, dacă în anii următori întreprinderea va suporta pierderi, acestea vor fi acoperite din impozitele pe care le plătesc cetăţenii. „Asta este metodologia, dacă este activul statului şi el înregistrează pierderi, trebuie să acoperim din buget”, a precizat premierul.

Săptămâna trecut, Guvernul a anunţat că va scoate la privatizare în perioada imediat următoare societatea pe acţiuni Metalferos. La începutul lunii decembrie, şapte persoane au fost reţinute după circa 50 de percheziţii la Metalferos şi alte companii interpuse. Procuratura Anticorupţie anunţa că persoanele implicate urmăreau sustragerea continuă a banilor din întreprindere. Suma prejudiciului calculat era de peste 215 milioane de lei.

https://www.ipn.md/ro/metalferos-nu-este-o-intreprindere-care-aduce-venit-premier-7966_1071231.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite