Ion Chicu, către Maia Sandu: „Îndemn ipocriţii, care nu scapă nicio ocazie de a tăvăli in glod şi mizerie ţara noastră, să aibă măcar un pic de ruşine”

Ion Chicu, către Maia Sandu: „Îndemn ipocriţii, care nu scapă nicio ocazie de a tăvăli in glod şi mizerie ţara noastră, să aibă măcar un pic de ruşine”

Premierul Ion Chicu a lansat un atac dur la adresa Maiei Sandu, după ce lidera PAS a criticat autorităţile de la Chişinău pentru faptul că au înregistrat nava Rhosus, în 2012, încărcătura căreia a dus la explozia din portul Beirut, din 4 august curent.

„Nava Rhosus (IMO 8630344) a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23.02.2012, adică în perioada „istoriei de succes”, scrisă şi de această doamnă. Din 23.02.2014 nava nu mai este sub Pavilionul de Stat al Republicii Moldova, fiind radiată forţat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova. Îndemn ipocriţii, care nu scapă nicio ocazie de a tăvăli in glod şi mizerie ţara noastră, să aibă măcar un pic de ruşine”, a scris Ion Chicu pe Facebook.
 

Maia Sandu susţine că nava care a transportat cele 2.750 tone de nitrat de amoniu, depozitate ulterior în portul din Beirut şi care au explodat în seara de marţi, 4 august, ar fi obţinut pavilionul moldovenesc „în schimbul mitei şi a favorurilor” pe care le-ar fi oferit proprietarul navei statului R. Moldova.

„Statul nostru a înregistrat această navă în schimbul mitei şi a favorurilor. Într-o ţară unde lucrurile se fac corect, unde instituţiile statului nu participă în scheme, înregistrarea unor astfel de nave ar fi fost imposibilă. Republica Moldova se află de mulţi ani în lista neagră din cauza faptului că înregistrează nave ce desfăşoară activităţi ilegale”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
 
Maia Sandu a anunţat că le va solicita deputaţilor PAS „să facă toate demersurile necesare pentru a afla cum a fost posibilă înregistrarea unei astfel de nave sub pavilion moldovenesc, cine stă în spatele acestor fărădelegi şi care sunt soluţiile”.
 
„Corupţia ucide. Nu doar aici, în Moldova, dar şi în alte părţi ale lumii”, mai spus Maia Sandu.

Autorităţile libaneze au confirmat că exploziile din portul din Beirut, care s-au produs în seara de marţi, 4 august, au fost cauzate de cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu, depozitate în port după ce au fost confiscate de pe nava Rhosus, aflată sub pavilionul R. Moldova, în anul 2014.

Potrivit agenţiei de presă rusă TASS, cu referire la surse din organele de forţă libaneze, exploziile s-au produs în momentul în care muncitorii sudau nişte breşe pe care le avea depozitul, în care se aflau cele 2,7 de tone de nitrat de amoniu, în încercarea autorităţilor de a se asigura că materialele explozibile nu vor putea fi sustrase de răufăcători. Scânteiele de la procesul de sudare ar fi ajuns peste nitratul de amoniu, care în cele din urmă a luat foc şi au produs deflagraţiile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: