Ion Chicu: Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale

Ion Chicu: Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale

Guvernul va remite în Parlament proiectul ce prevede plafonarea taxelor locale şi va insista pe aprobarea lui. O spune premierul Ion Chicu, care subliniază că „orice speculaţie politică ieftină la acest capitol e scumpă (pentru economie şi investitori). Atragerea investitorilor pe cele 18 platforme industriale din raioane, dar şi în celelalte localităţi ale ţării, nu este posibilă fără o previzibilitate clară în materie de taxe si impozite”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit IPN, Ion Chicu a amintit că primarii sunt plătiţi de impozitele şi taxele achitate de semnatarii Declaraţiei comunităţii de afaceri (care susţin plafonarea taxelor locale) şi i-a îndemnat pe edili să revină la muncă în interesul oamenilor care i-au ales.

Primari din ţară şi reprezentanţi ai Congresului Autorităţilor Locale din Moldova au protestat vineri, 27 noiembrie, în faţa Ministerului Finanţelor, apoi au mers în marş spre Guvern. Ei spun că iniţiativa plafonării taxelor locale contravine Constituţiei şi angajamentelor internaţionale, fiind un atentat la autonomia locală şi la principiile descentralizării, asumate de ţară. Autorităţilor locale li se încalcă dreptul de a elabora şi implementa independent politica fiscală, ceea ce va duce la limitarea surselor de suplinire a bugetelor locale şi, în consecinţă, la micşorarea posibilităţilor de rezolvare a problemelor oamenilor.

În acelaşi timp, mai multe asociaţii de afaceri au semnat o Declaraţie publică în susţinerea iniţiativei Ministerului Finanţelor de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilităţii şi predictibilităţii activităţii de întreprinzător. În declaraţie se menţionează că autonomia locală este unul din principiile de bază ale administraţiei publice locale, fiind garantată atât de legislaţia naţională, cât şi de cea internaţională. Totuşi, aceasta nu restricţionează stabilirea prin lege a unor limite maxime pentru cotele taxelor locale. Atât Constituţia Republicii Moldova, cât şi Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale în limitele legii. Semnatarii declaraţiei spun că pe alocuri taxele sunt exagerate şi ele trebuie micşorate. Antreprenorii susţin iniţiativa a plafona taxele locale pentru trei ani, cu indexarea anuală a acestora, în baza indicilor inflaţiei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările