Ion Chicu: „Domnica Manole va trebui să aleagă ce apără - Constituţia sau salariul său de 90 mii de lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu gov.md

Ex-premierul ion Chicu a criticat votul deputaţilor PAS, prin care au fost majorate salariile celor şase judecători ai Curţii Constituţionale. Ion Chicu e de părere că preşedintele CCM, Domnica Manole, va trebui „să aleagă ce apără - Constituţia sau salariul său de 90 mii de lei.”

„Luni, deputaţii PAS au încălcat Constituţia, votând majorarea „istorică” a salariilor judecătorilor Curţii Constituţionale. Articolul 131 din Constituţia Republicii Moldova interzice orice modificare cu efect financiar asupra bugetului, fără avizul pozitiv al Guvernului. În cazul amendamentului înaintat de deputaţii PAS Stamate, Roşca şi Grosu avizul guvernului a fost NEGATIV.”, a scris Ion Chicu pe Facebook.

Potrivit lui, din cauză că Guvernul nu a susţinut majorarea sporului specific de la 40% la 100%, adică de la circa 12 mii lei la aproape 41 mii lei pe lună, în Raportul Comisiei Economie, Buget şi Finanţe prezentat pentru votare în lectura a 2-a, acel amendament nu a fost inclus. 

„Ştiau că e anticonstituţional. Totuşi, Olesea Stamate, presedinte al Comisiei Juridice, insistă contrar Constituţiei şi Legii 181 asupra acestui amendament, iar deputaţii PAS votează. A insistat asupra acestui amendament, chiar dacă proiectul iniţial propus de guvern deja prevedea o majorare de 8.996 lei lunar al salariului judecătorilor CCM. I s-a părut puţin deputatei PAS această majorare, care o depăşeşte pe cea a profesorului de 28 de ori. A insistat ca acest decalaj în majorarea de salariu să depăşească 100 de ori”, a specificat Chicu.

Ex-premierul a mai adăugat că „Maia Sandu are acum motiv formal de a refuza promulgarea acestei legi şi de a o întoarce în Parlament.”

Cei şase judecători ai Curţii Constituţionale vor primi salarii lunare semnificativ mai mari, datorită schimbărilor în politica bugetar fiscală, cât şi în Legea Bugetului, aprobate recent de Parlament. Potrivit calculelor făcute de fostul premier al ţării, Ion Chicu, leafa magistraţilor CC se ridică de la 44.735 la aproape 82.000. Deputatul PAS Olesea Stamate a explicat pentru AGORA aceste majorări, menţionând că „independenţa ţării trebuie asigurată şi cu o remuneraţie decentă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite