Ion Chicu, despre proiectul de lege propus de Maia Sandu privind acordarea facilităţilor fiscale pentru diasporă: Este lipsit de viziune VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-premierul Ion Chicu
Ex-premierul Ion Chicu

Iniţiativa propusă de preşedintele Maia Sandu, care prevede acordarea mai multor facilităţi fiscale moldovenilor din diasporă, inclusiv scutirea de taxe vamale pentru importul automobilelor, este lipsită de viziunea implementării în practică şi induce un element de discriminare faţă de ceilalţi cetăţeni.

Opinia a fost exprimată de liderul Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, Ion Chicu, în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la Postul Tv N4, care a afirmat că intenţia şefului statului este una electorală.

„Proiectul este scris de aceeaşi persoană care, în 2010, a invadat ţara cu „rable” din Ţările Baltice. Exact acelaşi autor, cu exact aceeaşi lipsă de viziune de implementare în plan practic. În proiect se menţionează că, la revenire, cetăţenii sunt scutiţi de plata drepturilor vamale pentru importul automobilelor. Ce înseamnă la revenire? Ai venit pe o săptămână acasă şi ai lăsat maşina aici?”, a opinat Ion Chicu, potrivit unui comunicat de presă emis de PDCM.

Preşedintele PDCM a afirmat, în acest context, că statul trebuie să susţină orice cetăţean al Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, dar nu trebuie să admită discriminare. 

„Dacă un cetăţean locuieşte permanent în Moldova, îşi procură un automobil, tot importat de peste hotare – el va achita aceste taxe. Alt cetăţean, care revine de peste hotare, pe o săptămână – nu va achita. Trebuie de găsit o soluţie că această discriminare să nu existe”, a declarat Ion Chicu, care a mai opinat că acest proiect va rămâne o lozincă electorală.

Ion Chicu a adăugat că PDCM are o viziune mai flexibilă privind măsurile de susţinere a diasporei. „Noi propunem subvenţionarea impozitelor pentru persoanele care revin de peste hotare şi se angajează. Sunt aproape 40% din fondul de salarizare, care pot fi compensate de către stat”, a explicat liderul PDCM.

„Noi propunem nu doar pe o săptămână să revină cetăţeanul şi să îşi lase maşina. Vrem să rămână în ţară. Noi vrem să extindem ceea ce am început – acelaşi program Prima casă sau Primul automobil pentru familii tinere cu copii, important este ca persoana să fie angajată”, a punctat Ion Chicu.

Ion Chicu a mai spus că pentru a motiva cetăţenii din diasporă, în primul rând este nevoie ca statul să devină credibil în ochii lor. „Ne dorim să se întoarcă toţi oamenii acasă, dar trebuie să fim realişti - dacă ar reveni măcar 100 de mii de oameni în 2 ani, s-ar schimba multe lucruri. Anume cu iniţiative fiscale şi de susţinere i-am putea determina. Dar statul trebuie să devină credibil. Altfel, niciun salariu nu îl va motiva să revină. Pentru că este frica de viitor”, a punctat preşedintele PDCM.

Amintim că, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, când rolul diasporei poate fi unul decisiv pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, propune un proiect de lege care prevede scutirea de plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în Moldova de către cetăţenii moldoveni din diasporă, care au hotărât să se stabilească cu traiul acasă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite