Ion Chicu, despre notificarea Gazprom-ului privind sistarea furnizării de gaze: „Somn uşor şi relaxat, dragi verişoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu, ex-premier
Ion Chicu, ex-premier

Ex-premierul Ion Chicu dă vina pe conducerea Republicii Moldova pentru faptul că Gazprom a avertizat Chişinăul că, dacă nu va achita datoriile la gaze naturale în termen de 48 de ore, ţara va rămâne fără gaze.

„În cazul când apar întrebări, de ce iar nu avem gaz. Spînu, la Moscova, şi-a luat angajamentul prin acest p.8 al Protocolului semnat, că va asigura adoptatea deciziei Comisiei Situaţii Excepţionale de a aloca bani suplimentari pentru achitarea gazului. Deoarece era clar că la această etapă Moldovagaz se va confrunta cu un decalaj de casă, o insuficienţă de lichidităti cauzată de diferenţa dintre preţul noi al gazului şi cel de 148 dolari inclus în tarif. El şi-a asumat acest angajament, deoarece tot el şi tot acolo a agreat o clauză nouă a Contractului cu Gazprom, câte prevede sistatea livrărilor de gaz, dacă plăţile curente nu sunt efectuate. Deci, ştia cu siguranţă încotro merg lucrurile”, a scris Ion Chicu pe Facebook.

Chicu a explicat că statea de Urgenţă a expirat sâmbătă, iar CES deja nu mai poate lua aşa decizie fără o lege specială adoptată în Parlament. 

„Trezoreria nu poate transfera acum aceşti bani fără acoperire legală, deşi pînă sâmbăta trecută putea s-o facă. Somn uşor şi relaxat, dragi „verişoare”! Maia Sandu azi e iar cu turismul”, a mai spus Chicu.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că Moldova trebuie să achite Gazprom-ului consumul de gaze pentru luna octombrie şi primul avans pentru luna noiembrie – 50 la sută. Acestea sunt condiţiile contractului, iar suma totală pentru achitare constituie circa 1,2 miliarde de lei, dintre care Moldovagaz a plătit doar 100 milioane de lei. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8.

Amintim că SA „Moldovagaz” a confirmat recepţionarea unei notificări din partea „Gazprom” cu privire la necesitatea plăţii pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie şi noiembrie 2021, în termen de 48 de ore.

Moldovagaz a explicat că obligaţiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanţei de plăţi ca urmare a creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiţia a unui preţ mediu anual de achiziţie de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020.

„În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situaţie. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităţilor de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, se spune într-un comunicat emis de Moldovagaz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite