Ion Chicu, despre legea ONG-urilor: „Este o încercare de a lichida statul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ion Chicu a declarat luni, 1 iunie, într-un brifieng de presă, că Guvernul nu este împotriva legii ONG-urilor. Totodată, prim-ministrul a precizat că redacţia actuală a legii, votată în anul 2018 în prima lectură, „nu este acceptabilă pentru că R. Moldova, prin intermediul acestor ONG-uri, îşi va pierde independenţa”.

Ion Chicu a menţionat că „activităţile politice vor fi finanţate deschis prin intermediul ONG-urilor”. În acest sens, el a dat de înţeles că promotorii votării legii respective sunt partidele din opoziţie care ar fi finanţate din exterior şi care ar vrea să beneficieze în continuare de finanţare deschisă, legală, din afara ţării.

„R. Moldova ca stat trebuie să aibă controlul asupra activităţilor pe intern ca şi orice stat care se respectă. Sper foarte mult că Parlamentul va merge şi va vota această lege considerând amendamentele aprobate în Comisie, săptămâna trecută. Ceea ce fac unii exponenţi ai opoziţiei, în dorinţa de a promova această lege aşa cum a fost votată în 2018, este o încercare de a lichida statul R. Moldova. Orice om responsabil nu trebuie să se împace cu asemenea abordare”, a afirmat Chicu.

Igor Dodon consideră că Legea ONG-urilor este o lege „contradictorie şi, cu siguranţă, în redacţia actuală nu corespunde intereselor Republicii Moldova”. Potrivit şefului statului, fracţiunea Partidului Socialiştilor nu o va vota în Parlament, iar dacă „printr-o minune” această lege trece, preşedintele nu o va promulga.

Ce spune opoziţia

Partidele din opoziţie, în special PAS, afirmă că R. Moldova are nevoie de această lege mai ales pentru a obţine o asistenţă macrofinanciară, în sumă de 30 milioane de euro, din Uniunea Europeană.

Într-o postare pe Facebook, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că, de fapt, Igor Dodon se împotriveşte legii ONG-urilor pentru că fundaţiile de caritate pe care le controlează nu vor mai putea fi finanţate din surse dubioase.

„Odată adoptată legea, Dodon nu va mai putea face campanie electorală folosind “fundaţia de caritate” a Galinei Dodon (finanţată din banii fiului procurorului general al Rusiei). Pentru că proiectul noii legi spune clar că organizaţiile neguvernamentale, inclusiv fundaţiile, nu pot susţine material şi gratuit partidele politice şi candidaţii care se implică în campanie electorală”, a menţionat Maia Sandu.

Ea susţine că „o dovadă în plus a acestui lucru este faptul că în Parlament PSRM insistă că, chiar dacă se votează, legea trebuie pusă în aplicare doar de la 1 ianuarie 2021, adică după alegerile prezidenţiale”. 

„Să fie clar – dacă legea intră în vigoare din ianuarie, atunci şi banii vor veni în ianuarie. Între timp, cetăţenii Republicii Moldova vor plăti pentru deciziile proaste ale unei guvernări corupte şi mincinoase, care vrea să poată şi la alegerile prezidenţiale din toamnă să cumpere voturi cu un kg de orez”, a adăugat Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite