Ion Chicu: Agricultura din Moldova trebuie modernizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultura din Republica Moldova trebuie modernizată. Modelul de vânzare a producţiei primare, direct de pe câmp, este depăşit. Este necesară consolidarea lanţului procesare-consum. Declaraţia aparţine premierului Ion Chicu, făcută în cadrul ceremoniei festive consacrate Zilei Lucrătorului din Agricultură şi Industria Prelucrătoare, transmite IPN.

Potrivit lui Ion Chicu, producţia autohtonă trebuie să se regăsească mai mult pe rafturile unităţilor de comerţ din ţară, să nu mai importăm atât de mult. Pentru asta este necesară modernizarea, tehnologizarea, subvenţionarea întreprinderilor prelucrătoare, dar şi politici fiscale stimulente pentru a crea valoare adăugată. Proiectul mai spune că trebuie identificate proiecte pentru a atrage tinerii în agricultură şi pentru a dezvolta produse noi.

Premierul a propus mediului de afaceri din ţară ca să aibă o reuniune, cu participarea conducerii de vârf a ţării, asociaţiilor de business, pe data de 17 decembrie, pentru a pune în discuţie principalele probleme ale economiei ţării, dar şi planurile de dezvoltare pe termen scurt.

Prezent la eveniment, preşedintele Igor Dodon a declarat că e neapărat nevoie să fie consolidate terenurilor agricole, să nu să se admită ca aceste terenuri să devină proprietate a cetăţenilor străini. „Vă mulţumesc că aţi ales să faceţi agricultură în Republica Moldova”, a spus şeful statului. Igor Dodon a mai spus că, în curând, fostul sediu al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, unde actualmente se află Judecătoria Chişinău, sediul Centru, ar putea reveni Ministerului.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului, Ion Perju, a declarat că pentru Republica Moldova sectorul agro-alimentar este, cu certitudine, mai mult decât o prioritate pe agenda guvernamentală. „Vom stărui intens asupra valorificării în mod inteligent a resurselor naturale, financiare, instituţionale, da şi a resurselor umane. Nu va fi simplu pentru că provocările sunt multe, precum schimbările climaterice, fluctuaţiile economice sau insuficienţa forţei de muncă”, a spus ministrul.

Ion Perju a dat asigurări că Ministerul va susţine investiţiile în agricultură pentru a facilita activitatea celor din domeniu şi pentru a crea noi locuri de muncă în mediul rural. „Agricultura Moldovei are viitor şi voi aţi demonstrat asta”, a subliniat ministrul.

Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare a fost instituită în 1994.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite