Ion Cebanu: După reţinerea lui Dorin Chirtoacă a avut loc uzurparea puterii la nivel municipal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualmente, la Primăria municipiului Chişinău puterea este uzurpată, iar în fruntea Primăriei este o persoană venită pe uşa din spate care nu are nicio legitimitate. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Fracţiunii Partidului Liberal în CMC, Ion Cebanu, la dezbaterile publice cu tema: „Interferenţe administrative şi politice în capitală”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Fruntaşul liberal consideră că după reţinerea primarului general Dorin Chirtoacă a avut loc uzurparea puterii la nivel municipal. Or, potrivit lui, Dorin Chirtoacă este primarul ales, viceprimarii nu sunt aleşi, iar atribuţiile de numire a viceprimarilor aparţin în exclusivitate primarului general ales.

„Există nişte personaje care sunt viceprimari şi doi dintre ei sunt numiţi de un alt viceprimar. Întrebarea este al cui viceprimar este Silvia Radu?” – a lui Dorin Chirtoacă pentru că este primarul care are un mandat şi ceea ce se întâmplă azi este uzurparea puterii în executivul municipiului, de aceea toate lucrurile care au urmat pot fi puse sub semnul întrebării”, a spus Ion Cebanu.

Liderul fracţiunii PL a mai spus că este un dezmăţ ceea ce are loc în Consiliul municipal şi în Primărie, iar din această cauză va avea de suferit tot municipiul Chişinău. Acesta a mai spus că aşa-zisele reforme, iniţiate de Silvia Radu, nu urmăresc un impact economic, dar sunt iniţiate pentru a scăpa de anumiţi funcţionari.

„Este o brambureală totală la Primărie, cei de la subdiviziuni nu ştiu încotro să meargă, din cauza asta va avea de suferit tot municipiul Chişinău. Licitaţiile care nu au loc acum, în sezonul cald deja ar trebui să aibă rezultate palpabile. Direcţia protecţie socială are subdiviziuni în sectoarele din Chişinău, Direcţia Sănătate nu prea are, ce facem în urma fuzionării acestora? Înmulţim funcţiile şi mai punem şi pe sectoare? La ora actuală nimeni nu poate răspunde cu cifre exacte efectul acestei aşa-zise reforme”, susţine Ion Cebanu.

Consilierul PL susţine că cetăţenii se află într-o poziţie tragico-comică, încercând să găsească explicaţii la lucrurile care sunt evidente. Potrivit lui, în urma aşa-ziselor reforme se suspendă procedurile de achiziţii publice la Direcţia Sănătate şi la instituţiile medico-sanitare publice. Silvia Radu suspendă lucrările necesare în spitale şi anulează decizia CMC. „Cum poate o primăriţă nealeasă, venită pe fereastră în Primăria municipiului Chişinău, care nu are niciun fel de reprezentare, poate să anuleze decizia consilierilor municipali? Despre ce fel de reforme vorbim noi?”, se întreabă Ion Cebanu.

El a recomandat cetăţenilor să nu accepte situaţia de la Primărie. El susţine că, dacă la prima vedere lucrurile par o joacă, acestea pot ulterior genera consecinţe grave pentru cetăţeni. „Din momentul în care doamna Radu face şi un raport la 100 de zile de activitate, este un lucru nemaivăzut într-o democraţie. Acest lucru se răsfrânge  asupra cetăţenilor care trăiesc sau muncesc în municipiul Chişinău”, a adăugat Ion Cebanu.

Dezbaterile publice „Interferenţe administrative şi politice în capitală”, constituie ediţia a 87-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite