Ion Ceban sugerează că Alexandr Nesterovschi trebuie să se retragă din cursa electorală pentru Primăria Bălţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban
Ion Ceban

O acrobaţie juridică inadmisibilă. Astfel califică primarul Chişinăului, Ion Ceban, în calitatea sa de vicepreşedinte al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) situaţia privind excluderea din cursă a concurentului electoral, Marina Tauber. Ceban spune că decizia aparţine alegătorilor, iar drepturile cetăţenilor primează. În acelaşi timp, Ceban spune că dacă ar fi în locul lui Alexandr Nesterovschi s-ar retrage din cursă, notează IPN.

Vicepreşedintele CALM, Ion Ceban spune că atât decizia CEC-ului de a suspenda turul doi al alegerilor, cât şi decizia instanţelor de judecată de a-l elimina din cursă pe candidatul Partidului Şor, au fost luate cu grave abateri de la normele legale, fiind ignorate principiile democraţiei şi ale statului de drept.

„Vedem că unii experţi şi unii reprezentanţi ai societăţii civile nu mai sunt deloc vocali pe acest caz. Ceea ce s-a întâmplat la Bălţi este o inepţie, o acrobaţie juridică inadmisibilă în astfel de condiţii. CEC-ul nu are legalitate să facă ceea ce a făcut. Eu n-am votat şi nu susţin vreun candidat, dar este un nou precedent foarte grav, făcut în aceste câteva luni de către cei care se află la guvernare. Alegerea aparţine oamenilor, iar în aceste condiţii toată lumea trebuie să fie egală”, a spus Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Ceban spune că excluderea Marinei Tauber din cursa electorală ar fi avut girul guvernanţilor, iar situaţia a luat o astfel de întorsătură întrucât PAS nu-şi poate permite să piardă teren la nivel local. În acelaşi timp, Ceban spune că o decizie privind o eventuală retragere a lui Alexandr Nesterovschi din cursă se va lua la nivelul partidului.

„Dacă te expui public împotriva procesului care a existat, în formula în care a avut loc, eu m-aş retrage din cursă, pentru că nu putem neglija principiile statului de drept. Dar decizia o va lua partidul. Ceea ce s-a întâmplat a fost inadmisibil, pentru prima dată am văzut că judecătoriile lucrează noaptea, CEC-ul lucrează noaptea. De fapt, a fost obiectivul celor de la guvernare să acapareze cât mai multă putere în ţara asta, pentru că, practic, toate instituţiile au fost subjugate PAS. Se întâmplă după ce au acaparat Procuratura, SIS, CNA, Teleradio-Moldova”, a mai spus Ion Ceban.

Marina Tauber, concurent electoral din partea Partidului Şor, a fost exclusă din cursa electorală de către instanţa de judecată la propunerea Comisiei Electorale Centrale. Decizia instanţei a avut loc după ce CEC a constatat nerespectarea legislaţiei electorale prin nedeclararea fondurilor utilizate în campanie. Turul doi al alegerilor din Bălţi se va desfăşura la 19 decembrie, iar bătălia se va între Nicolai Grigorişin, plasat pe locul doi în primul tur şi Alexandr Nesterovschi, plasat în primul tur pe poziţia a patra. Partidul Acţiune şi Solidaritate a anunţat retragerea din cursă a reprezentantului său, concurentul electoral plasat pe locul 3, Boris Marcoci. O decizie oficială a CEC privind această retragere încă nu a fost anunţată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite